Ένα μήνα μετά τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης με σύνθημα «καλύτερη πόλη, καλύτερη ζωή», η Σαγκάη θέτει την πιο ισχυρή υποψηφιότητα για ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα μπορούσε να αποθαρρύνει ακόμα και επενδυτές.

Η λειτουργία εργοστασίων διεκόπη και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων ούτως ώστε να διασφαλιστεί στοιχειωδώς καθαρός αέρας για την Έκθεση, Κατά την οποία η Σαγκάη επεδίωκε να παρουσιαστεί ως η πλέον ανεπτυγμένη πόλη της Κίνας.

Αλλά από τότε που η αυλαία της Έκθεσης έπεσε, στις 31 Οκτωβρίου, ένας μανδύας καφέ ομίχλης έχει απλωθεί πάνω από την πόλη και το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει τριπλασιαστεί!

Πολλά μέσα ενημέρωσης, ακόμα και η κρατική «China Daily», έγραψαν πως η ρύπανση της ατμόσφαιρας ήταν το Νοέμβριο η χειρότερη των τελευταίων πέντε ετών.

«Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης η κυβέρνηση ανησυχούσε για την ποιότητα του αέρα και ήθελε να δώσει καλή εντύπωση στους ξένος επισκέπτες. Τώρα που η έκθεση τελείωσε, κανείς δεν ενδιαφέρεται πια», σχολίασε φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της πόλης.