Η COP26 ενέκρινε σήμερα τη «συμφωνία της Γλασκώβης» με σκοπό να επιταχυνθεί η μάχη κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης, χωρίς όμως να διασφαλίζεται ότι θα περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου ούτε να υπάρχει απάντηση στα αιτήματα βοήθειας φτωχών χωρών.
Η οριστική υιοθέτηση του κειμένου επιτεύχθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, με ένα χτύπημα του σφυριού του Βρετανού προέδρου της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα και έπειτα από αλλαγές της τελευταίας στιγμής που επέφεραν η Κίνα και η Ινδία στο θέμα της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Η Ινδία ειδικά πέτυχε να αλλάξει στο τελικό κείμενο η διατύπωση για τον άνθρακα από «σταδιακή κατάργηση» σε «σταδιακή μείωση», προκαλώντας απογοήτευση στους περισσότερους αλλά κυρίως στους εκπροσώπους των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Ο υπουργός περιβάλλοντος της Βρετανίας και πρόεδρος τη COP26 Άλοκ Σάρμα, δήλωσε, σύμφωνα με τον «Guardian», ότι η συμφωνία είναι «ατελής», αλλά δείχνει «συναίνεση και υποστήριξη». Εξέφρασε μάλιστα τη συγγνώμη του για τον τρόπο που εξελίχθηκε η διαδικασία. «Αντιλαμβάνομαι τη βαθιά απογοήτευση. Είναι όμως επίσης ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε αυτή τη συμφωνία» είπε.
Το σχέδιο της πρότασης καταρτίστηκε από τις χώρες που φιλοξένησε η Βρετανία στη διάσκεψη COP26, ενώ έπρεπε να εγκριθεί από τις περίπου 200 χώρες που εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη και οι οποίες, ανέλυσαν σήμερα τις λεπτομέρειές του.
Οι εργασίες της διάσκεψης είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν χθες, Παρασκευή.
Η πρόταση διατήρησε τη βασική προϋπόθεση για τις χώρες, αναφορικά με την κατάρτιση πιο αυστηρών δεσμεύσεων για το κλίμα από την επόμενη χρονιά, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης του κενού που υπάρχει, μεταξύ των τωρινών σχεδίων για τη μείωση των εκπομπών αυτή τη δεκαετία, αλλά και των –ουσιαστικά- πιο δραστικών μειώσεων που απαιτούνται σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να σταματήσει η αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, άνω των 15 βαθμών Κελσίου, με καταστροφικές συνέπειες.