Μία νεα έρευνα λέει ότι τα σκυλιά είναι πιο έξυπνα από τις γάτες, γιατί η φιλική τους συμπεριφορά τα έχει βοηθήσει να αναπτύξουν μεγαλύτερο εγκέφαλο.
Σύμφωνα με την έρευνα του Oxford University, η εξυπνάδα του σκύλου εχει εξελιχθεί περισσότερο απ’ ότι της λιγότερο κοινωνικής γάτας, εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Πολλοί θεωρούσαν τις γάτες πιο έξυπνες, γιατί χρειάζονται λιγότερη προσοχή και φροντίδα, αλλά οι ερευνητές αυτή τη φορά ανακάλυψαν ότι οι εγκέφαλοι των γατιών είναι μικρότεροι, γιατί είναι λιγότερο κοινωνικά πλάσματα.
Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν την εξελικτική ιστορία του εγκεφάλου διαφόρων θηλαστικών, εδώ και 60 εκατομμύρια χρόνια και ταυτοποίησαν τεράστιες διακυμάνσεις στο πώς έχουν αλλάξει οι εγκέφαλοι τους.
Ανακάλυψαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του μεγέθους του εγκεφάλου ενός ζώου σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τουκαι το πόσο κοινωνικά δραστήριο ήταν/είναι.
Αναλύθηκαν διαθέσιμα δεδομένα για τον εγκέφαλο και το μέγεθος του σώματος πάνω από 500 ειδών, τόσο ζωντανών όσο και απολιθωμένων ζώων. Οι εγκέφαλοι των πιθήκων μεγάλωσαν πιο πολύ απ όλων των ζώων και ακολουθούν, των αλόγων,
των δελφινιών, των καμηλών και των σκύλων.
Επίσης, ανακάλυψαν ότι ομάδες θηλαστικών με σχετικά μεγαλύτερους εγκέφαλους ήταν αυτές που έτειναν να ζουν σε σταθερές κοινωνικές ομάδες (αγέλες) ενώ οι εγκέφαλοι των πιο μοναχικών θηλαστικών, όπως οι γάτες, τα ελάφια κ.α. μεγάλωσαν πολύ πιο αργά εκείνη την περίοδο.
Μία προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του εγκεφάλου, σχετικά με το μέγεθος του σώματος, καθοριζόταν γενετικά στις ομάδες των ζώων. Όμως η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences ,
απορρίπτει αυτή την άποψη καθώς δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και ακόμα και στην ίδια ομάδα μπορεί ένα ζώο να μην έχει μεγάλο εγκέφαλο, όπως άλλα όμοιά του. Δηλαδή, τα κοινωνικά
ζώα σκέφτονται πιο πολύ!
Η Dr Susanne Shultz που ηγήθηκε της έρευνας είπε: Τα σκυλιά πάντα θεωρούνταν τα πιο κοινωνικά ζώα ενώ οι γάτες θέλουν το χώρο τους. Αυτή η έρευνα ανατρέπει την πεποίθηση που ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια, ότι το μέγεθος του εγκεφάλου των θηλαστικών αυξήθηκε σε όλα τα είδα. Αντιθέτως, μόνο ομάδες πολύ κοινωνικών ειδών είχαν γρήγορη και μεγάλη αύξηση.
πηγή: adespoto.gr