Σε μια βδομάδα περίπου θα αρχίσει η 16η διεθνή διάσκεψη για την κλιματολογική αλλαγή, στο Κανκούν του Μεξικού. Οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες μεταξύ 192 κρατών, με τελευταία τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, δείχνουν ότι οι μεγάλοι «παίκτες» δεν διατίθενται να δεσμευτούν επί της ουσίας, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για άλλο ένα ναυάγιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι από τα 300 δισ. δολάρια που δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν τα πλούσια κράτη στα αναπτυσσόμενα, ακόμα ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί.

Πάντως την υποβάθμιση της συνόδου έχουν φροντίσει όλοι δια της απουσίας τους, καθότι δεν θα παραβρεθεί ούτε ένας αρχηγός κράτους παρά μόνο οι υπουργοί περιβάλλοντος και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών. Ήδη ο ίδιος ο Μπαν Κι-μουν, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, έχει εκφράσει την απαισιοδοξία του για την εν λόγω διάσκεψη.

Το τελευταίο χαρτί για την μείωση των ρύπων, θα παιχτεί στα τέλη του 2011, στην επόμενη διάσκεψη για το περιβάλλον που θα γίνει στη Νότια Αφρική. Εκεί θα πρέπει να συνταχθεί η συνθήκη που θα ακολουθήσει το Πρωτόκολλο του Κιάτου που λήγει το 2012. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση για κανένα…