Η θερμική νησίδα είναι το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα στο εσωτερικό των πόλεων, σε σχέση με τα περίχωρα, κατά τη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής περιόδου, που οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος που προκαλεί η αποθήκευση ηλιακής ενέργειας στις αστικές επιφάνειες, όπως είναι τα κτίρια και οι δρόμοι στη διάρκεια της ημέρας.
Στη διαμόρφωση της θερμικής νησίδας συμβάλλουν τα σκούρα και θερμά υλικά αστικών επιφανειών που έχουν χαμηλή αντανακλαστικότητα, που παρακρατούν τη θερμότητα την ημέρα και την αποδίδουν τη νύχτα, εμποδίζοντας τη φυσική ψύχρανση της ατμόσφαιρας.
Συντελούν επίσης οι πρόσθετες ανθρωπογενείς πηγές ενέργειας, που προέρχονται από τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τον κλιματισμό των κτιρίων, καθώς και το ύψος και η διάταξη των κτιρίων, γύρω από στενούς δρόμους, που εμποδίζουν τη διαφυγή της ηλιακής ενέργειας και την κυκλοφορία του αέρα.
Ένα κορυφαίο πρόβλημα που είναι χαρακτηριστικό των ελληνικών πόλεων, είναι η απουσία πρασίνου στους δημόσιου χώρους, που μειώνει σημαντικά τη θερμοκρασία του αέρα τη νύχτα, μέσω της διαδικασίας της διαπνοής.
Τα φυτά απορροφούν την ημέρα μεγάλο μέρος της ηλιακής ενέργειας και αντλούν νερό από τη γη, το οποίο αποδίδουν τη νύχτα από τα φύλλα στην ατμόσφαιρα ως υγρασία, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης της θερμικής νησίδας μειώνοντας την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που αποθηκεύουν και, ψυχραίνοντας την ατμόσφαιρα τη νύχτα με την υγρασία που αποδίδουν.
Οι επιπτώσεις της θερμικής Νησίδας επικεντρώνονται κυρίως στην υποβάθμιση της ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων και στις επιδράσεις πάνω στην υγεία τους.
Είναι γνωστή η συνέργια των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι πάνω στη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα ηλικιωμένων κυρίως ατόμων. Έτσι με την αύξηση των θερμοκρασιών την ημέρα και τη διατήρησή της τη νύχτα, η θερμική νησίδα γίνεται πρόσθετος παράγοντας επικινδυνότητας. Παράλληλα η εντατική χρήση κλιματιστικών, πέρα από την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, και πέρα από τη σπατάλη ενέργειας που προκαλεί, συμβάλλει και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Το φαινόμενο είναι σοβαρό και το «Ecocity» κρίνει ότι πρέπει να οργανωθεί συστηματικά η πληροφόρηση των δήμων, των αρχιτεκτόνων, των κατασκευαστών και των πολιτών σχετικά με την ανάγκη φυτεύσεων και την ανάγκη χρησιμοποίησης ψυχρών υλικών στα κτίρια και τους δρόμους.
Με σκοπό τη διάχυση της πληροφορίας και την ενημέρωση το «Ecocity» σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ, θα πραγματοποιήσει στο πλαίσια της «Εβδομάδας Ποιότητας» μια σημαντική εσπερίδα, με θέμα: «Το φαινόμενο της Θερμικής Νησίδας», τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου το απόγευμα από στις 19.00 στο συνεδριακό κέντρο «Γ. Κοντογεώργης» της ΕΕΔΕ (Λ. Ιωνίας 200 & Ιακωβάτων 61).
Η εκδήλωση «Το φαινόμενο της Θερμικής Νησίδας» εντάσσεται στο Κύκλο Διαλόγου που ετοιμάζει το «Ecocity» για τη νέα περίοδο του έτους 2011.
Πηγή: ecocity.gr