Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, το σκοτάδι, και η μετατόπιση των πάγων θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση καταστροφών που σχετίζονται με τη διαρροή πετρελαίου, στις απομακρυσμένες περιοχές της Αρκτικής, κατά έξι μήνες ή περισσότερο.

Μάλιστα είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε παγίδευση του λαδιού κάτω από τον πάγο για χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Pew Environment Group. Η έκθεση έρχεται την ώρα που η πετρελαϊκή βιομηχανία πιέζει για όλο και μεγαλύτερες ελευθερίες για γεωτρήσεις στην περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού και προειδοποιεί ότι οι εταιρείες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τυχόν διαρροή.

Μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τους πληθυσμούς των θαλάσσιων ίππων, της φώκιας και της πολικής αρκούδας και να αποδεκατίσουν τις κοινότητες των ιθαγενών που εξαρτώνται από το κυνήγι. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι το πετρέλαιο εξακολουθεί να υφίσταται στα κρύα νερά της Αρκτικής πολύ περισσότερο από ό, τι σε θερμότερα νερά, όπως ο Κόλπος του Μεξικού, θέση της διαρροής της BP.

Η έκθεση προτείνει μεταρρυθμίσεις που θα καλύψουν τα κενά στην ανάλυση κινδύνου, στα σχέδια επέμβασης, εποπτείας, καθώς και στην ενθάρρυνση της επιστημονικής έρευνας.

«H καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού μας έδειξε τις συνέπειες της χαλαρής εποπτείας και της ανεπαρκούς ικανότητας αντίδρασης, ακόμα και σε θερμά νερά κοντά στα κέντρα του πληθυσμού», δήλωσε η Marilyn Heiman, διευθύντρια του αμερικανικού προγράμματος του Pew για την Αρκτική.
πηγή: greenbusiness