Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να μειωθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να ικανοποιείται η μελλοντική ζήτηση για τρόφιμα, καθώς επίσης και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και του Άμπερντην υποστηρίζουν, ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή τροφίμων μπορεί να σημειώσουν άνοδο της τάξεως του 80%, αν η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων συνεχίσει να αυξάνεται με τους σημερινούς ρυθμούς.
Κάτι τέτοιο θα καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές συστήνουν την κατανάλωση μόνο δύο μερίδων κρέατος και επτά γαλακτοκομικών την εβδομάδα.
Η μελέτη τους υπογραμμίζει, ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο υιοθετούν την «αμερικάνικη διατροφή», που συνοδεύεται από μεγάλες μερίδες κρέατος και μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, αν αυτό συνεχιστεί όλο και περισσότερες δασικές εκτάσεις ή χωράφια που χρησιμοποιούνται σήμερα για τις αροτραίες καλλιέργειες θα πρέπει να μετατραπούν για χρήση από τα ζώα, καθώς οι αγρότες θα προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην παγκόσμια ζήτηση.
Η αποψίλωση των δασών θα αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής θα αυξήσει τα επίπεδα μεθανίου και η ευρύτερη χρήση λιπασμάτων θα επιταχύνει περαιτέρω την αλλαγή του κλίματος.
«Υπάρχουν βασικοί νόμοι της βιοφυσικής που δε μπορούν να αποφευχθούν» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας από το Κέμπριτζ, Bojana Bajzelj.
«Όσο καταναλώνουμε περισσότερο κρέας, τόσο περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφής για τα ζώα που παρέχουν το κρέας στους ανθρώπους. Οι απώλειες σε κάθε στάδιο είναι μεγάλες και όσο οι άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο τρώνε όλο και περισσότερο κρέας, η μετατροπή από τα φυτά στα τρόφιμα γίνεται όλο και λιγότερο αποδοτική, οδηγώντας σε επέκταση της γεωργίας και απελευθέρωση περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου» πρόσθεσε.
Η έκθεση αναφέρει ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί ριζικά, αν οι αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες βοηθηθούν στο να συμβάλουν στην επίτευξη καλύτερων αποδόσεων από τη γη τους.
Επιπλέον, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα πρέπει να μάθει να μη σπαταλά την τροφή και οι άνθρωποι να αρχίσουν να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή.
Αυτά τα τρία απλά μέτρα μπορούν να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, από τα επίπεδα που ήταν το 2009.