Οι ιπποπόταμοι που είχε φέρει ο «τσάρος της κοκαΐνης» στην Κολομβία είναι πλέον «οικολογική βόμβα», όπως την αποκαλούν οι επιστήμονες.
Τους ήθελε ο Εσκομπάρ για τον ιδιωτικό ζωολογικό του κήπο πριν από δεκαετίες. Τα ζώα πολλαπλασιάστηκαν όμως στα επόμενα χρόνια και μάστισαν το φυσικό περιβάλλον.
Τώρα έχουν βρει τον δρόμο τους για ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια και σημαντική υδάτινη οδό της χώρας και κάτι πρέπει να γίνει. Άμεσα.
Όπως γράφει η ομάδα των ερευνητών στο άρθρο της που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στο περιοδικό «Biological Conservation», η σφαγή τους είναι η μόνη λύση για να αποσοβηθεί η περιβαλλοντική καταστροφή.
«Εννοείται πως λυπούμαστε αυτά τα ζώα, αλλά ως επιστήμονες πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», λέει χαρακτηριστικά στο BBC η κολομβιανή βιολόγος Nataly Castelblanco, «οι ιπποπόταμοι έχουν εισβάλει στην Κολομβία και αν δεν σκοτώσουμε τώρα ένα τμήμα του πληθυσμού τους, η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο σε μόλις 10 ή 20 χρόνια».
Οι ιπποπόταμοι απελευθερώθηκαν μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ το 1993, όταν η βίλα του Hacienda Napoles κατασχέθηκε από το κράτος. Οι αρχές πήραν τα ζώα και τα έδωσαν σε ζωολογικούς της Κολομβίας, κανείς δεν ήθελε όμως τους ιπποπόταμους. Ούτε ήταν εύκολο να τους πιάσουν ή να τους μεταφέρουν.
Κι έτσι τους άφησαν εκεί, «πιστεύοντας πιθανότατα πως θα πεθάνουν», λέει η Castelblanco. Αυτοί βέβαια πολλαπλασιάστηκαν και η επιστήμη μελετά εδώ και χρόνια τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.
Σήμερα υπάρχουν 80-120 ιπποπόταμοι, «το μεγαλύτερο κοπάδι ιπποπόταμων εκτός Αφρικής», επιβεβαιώνει ο κτηνίατρος Carlos Valderrama στο BBC. Ο οποίος εκτιμά πως αν δεν σφάξουν μερικούς, θα φτάσουν ακόμα και τους 1.400 ως το 2034.