Επιστήμονες κατάφεραν να βρουν το ανατομικό «μυστικό» που κρύβεται στα ψιλόλιγνα, αλλά πολύ δυνατά πόδια των καμηλοπαρδάλεων.
Ερευνητές από το Royal Veterinary College (RVC) στο Λονδίνο βρήκαν ότι ένας υποστηρικτικός σύνδεσμος προστατεύεται από ένα «αυλάκι» στα κάτω οστά των ποδιών των ζώων αυτών.
Το αυλάκι αυτό είναι πολύ πιο βαθύ στις καμηλοπαρδάλεις σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ζώο, και σύμφωνα με τους ερευνητές βοηθά τα ζώα αυτά με τα τεράστια πόδια να αντέχουν το τεράστιο βάρος τους.
Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Ένωσης Πειραματικής Βιολογίας.
«Οι καμηλοπαρδάλεις είναι πολύ βαριά ζώα -ζυγίζουν περίπου 1.000 κιλά- αλλά έχουν ασυνήθιστα λεπτά οστά για το μέγεθός τους. Αυτό σημαίνει ότι τα κόκαλα των ποδιών τους δέχονται τεράστια πίεση και υψηλά επίπεδα μηχανικής καταπόνησης» δήλωσε στο BBC News ο διδακτορικός φοιτητής και επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, Christopher Basu.
Σύμφωνα με τον καθηγητή John Hutchinson από το RVC, ο ανασταλτικός σύνδεσμος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανατομία των καμηλοπαρδάλεων.
Η ομάδα πήρε διάφορες μετρήσεις από πόδια καμηλοπαρδάλεων που είχαν πεθάνει σε καθεστώς αιχμαλωσίας, χρησιμοποιώντας μια υδραυλική πρέσα για να ασκήσει δυνάμεις στα πόδια προσομοιώνοντας το σωματικό τους βάρος.
Διαπίστωσαν ότι τα πόδια παρέμεναν σε όρθια θέση και σταθερά χωρίς επιπλέον υποστήριξη, ακόμη κι όταν οι ερευνητές άσκησαν ελαφρώς μεγαλύτερη πίεση από αυτή που ασκεί το φυσιολογικό βάρος ενός ζώου.
Σύμφωνα με τον Basu η εξειδικευμένη ανατομία προσθέτει «επιπλέον ακαμψία» στα πόδια των ζώων. Αυτό σημαίνει ότι οι καμηλοπαρδάλεις μπορούν να υποστηρίξουν το τεράστιο βάρος τους χωρίς να χρειάζεται η ενεργής συμμετοχή των μυών, κάτι που μειώνει την κούραση.
«Μαθαίνουμε καινούρια πράγματα για την ανατομία των ζώων αυτό, κάτι που θα μας βοηθήσει να εξελίξουμε την ιατρική φροντίδα των καμηλοπαρδάλεων που ζουν σε ζωολογικούς κήπους» πρόσθεσε ο ερευνητής.