Συνέδριο με αντικείμενο την αποκατάσταση της παραγωγικότητας των ωκεανών σε συνεργασία με την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς διοργανώνεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.
Την Τρίτη 24 Ιουνίου, η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς, μια ανεξάρτητη επιτροπή που συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και απαρτίζεται από πρώην ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους από τον κόσμο των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι λιγότερη χρήση πλαστικών, οι περιορισμοί την επιδοτούμενη βιομηχανική αλιεία στην ανοικτή θάλασσα και η υιοθέτηση αυστηρών κανόνων προστασίας περιβάλλοντος για υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν βασικά ζητούμενα.
Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής έχουν παρουσιάσει οκτώ προτάσεις για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγείας των ωκεανών, σε μια έκθεση με τίτλο «Από την πτώση στην ανάκαμψη: Ένα πακέτο διάσωσης για τον ωκεανό». Η επιτροπή τονίζει ότι οι δημόσιες επιδοτήσεις για την αλιεία στην ανοικτή θάλασσα πρέπει άμεσα να περιοριστούν, με σκοπό να σταματήσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κίνα εμπλέκονται ενεργά σε αυτό το είδος βιομηχανικής αλιείας.
Σύμφωνα με την επιτροπή, το γεγονός ότι δεν υπάρχει κρατική δικαιοδοσία στην ανοικτή θάλασσα σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να διαπραγματευτούν μια νέα συμφωνία στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να θεσπίσει διατάξεις για τη δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών.