Την εμφάνιση ενός νέου κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων στο χωριό Λυκόφως του νότιου Έβρου, σε μία εκτροφή 350 προβάτων και 120 κατσικών, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι αρμόδιες αρχές έλαβαν τα απαραίτητα και προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Τσακίρης.
Το νέο κρούσμα εμφανίστηκε πέντε μήνες μετά το τελευταίο ανάλογο που είχε καταγραφεί στο νότιο Έβρο, στις 17/1/2014 και σχεδόν επτά μήνες από το κρούσμα που εμφανίστηκε στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού και της εκτροφής, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Όπως επισημαίνεται, η ζώνη προστασίας(3 χλμ.) περιλαμβάνει τους οικισμούς Λυκόφως (Λυκόφη) και Λαγυνά και εφαρμόζονται σ’ αυτή τα ακόλουθα, σε γενικές γραμμές, μέτρα: όλα τα αιγοπρόβατα παραμένουν μέσα στις εκμεταλλεύσεις και απαγορεύεται η έξοδός τους για βοσκή και όλες οι εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων υποβάλλονται, σε τακτική κτηνιατρική επιθεώρηση. Τα μέτρα διατηρούνται για 21 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των ζώων και υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα.
Η ζώνη επιτήρησης (10 χλμ) περιλαμβάνει τους οικισμούς Σουφλίου, Κορνοφωλιάς, Δαδιάς, Λύρας, Φυλακτού, Τυχερού και Προβατώνα. Τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι: απαγόρευση της κυκλοφορίας ζώων των ευαίσθητων ειδών στους δημόσιους δρόμους, εκτός αν αυτά οδηγούνται σε βοσκοτόπους, ενώ επιτρέπεται η μεταφορά ζώων των ευαίσθητων ειδών εντός της ζώνης επιτήρησης, μόνο κατόπιν άδειας του Κτηνιατρικού Κέντρου Σουφλίου.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, πως «ζώα για άμεση σφαγή (εντός 24 ωρών) προερχόμενα από τον νότιο Έβρο και μόνο από περιοχές εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, επιτρέπεται να οδηγηθούν μόνο στα Σφαγεία Σαπών ή στα Σφαγεία Ορεστιάδας και μόνο σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και δεν επιτρέπεται εκείνη την ημέρα να σφάζονται ζώα άλλων περιοχών».