Τοξικά χημικά, σε ποσότητες που μπορούν να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή, διαχύθηκαν στον βυθό μετά την έκρηξη της εξέδρας άντλησης πετρελαίου της BP στον Κόλπο του Μεξικού.
Όπως επισημαίνουν Αμερικανοί ερευνητές, πρόκειται για πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs) που σε υψηλές συγκεντρώσεις σκοτώνουν ζώα και προκαλούν σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος.
Η εξέδρα άντλησης πετρελαίου της BP «Deepwater Horizon» εξερράγη τον Απρίλιο σκοτώνοντας 11 εργάτες και διαχέοντας 4,9 εκατομμύρια βαρέλια ακατέργαστου πετρελαίου στη θάλασσα.
Αμέσως μετά το δυστύχημα, Αμερικανοί επιστήμονες άρχισαν να διεξάγουν ελέγχους για την ποιότητα των υδάτων γύρω από την πετρελαιοκηλίδα.
Αυτό που προκαλούσε μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες ήταν οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, καθώς δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με το χρονικό διάστημα που χρειάζονται για να διαλυθούν.
Όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους, υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις του τοξικού αυτού χημικού σε πολύ μεγάλα βάθη στον Κόλπο του Μεξικού.
«Υπάρχει περίπτωση να διαλυθεί γρήγορα, ωστόσο αυτό δεν είναι σίγουρο», δήλωσαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στις μετρήσεις.
«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας τα τοξικά στοιχεία των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων ενδέχεται να επεκτάθηκαν σε έκταση 13 χιλιομέτρων από το σημείο που εξερράγη η εξέδρα άντλησης πετρελαίου», προσέθεσαν.
Το Σεπτέμβριο η επιστημονική ομάδα του Όρεγκον ανακοίνωσε ότι μετά το ατύχημα βρήκε ανησυχητικές συγκεντρώσεις του τοξικού χημικού στην περιοχή. Οι συγκεντρώσεις ήταν 40 φορές υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες ξεκαθαρίζοντας ότι «οι έλεγχοι βοήθησαν να αποδειχτεί ότι τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν για να διαλυθεί η πετρελαιοκηλίδα δεν πέρασαν στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών, των γαρίδων και των οστρακοειδών στον Κόλπο του Μεξικού».
πηγή: econews