Το ζοφερό μέλλον της βρετανικής πρωτεύουσας λόγω των κλιματικών αλλαγών «εκτίθεται» στο Μουσείο του Λονδίνου. Οι εικόνες-καλλιτεχνικά δημιουργήματα των Ντιντιέ Μάντοκ-Τζόουνς και Ρόμπερτ Γκρέιβς έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις κοσμογονικές αλλαγές, που θα επιφέρει η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς οι χώρες του πλανήτη προετοιμάζονται να συγκεντρωθούν, στα τέλη του χρόνου, για μία ακόμη φορά προσπαθώντας να συμφωνήσουν για τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Παγωμένος Τάμεσης κάτω από τη γέφυρα του Πύργου του Λονδίνου. Σταθμός πυρηνικής ενέργειας στους Κήπους Κιου. Παραγκούπολη στα πόδια της στήλης του Νέλσονα, στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Ανεμογεννήτριες κατά μήκος του αρχετυπικού λονδρέζικου αυτοκινητόδρομου Μολ.
Οι εικόνες των δύο εικαστικών-εικονογράφων στοχεύουν να προκαλέσουν δημόσιο διάλογο και να βοηθήσουν τον κόσμο να έρθει σε επαφή με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως τόνισε ο επικεφαλής για θέματα επικοινωνίας στο Μουσείο του Λονδίνου, Άντονι Ρόμπινς.
«Πιστεύω ότι πολλοί από εμάς εξακολουθούν ακόμα να πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που συμβαίνει σε άλλους, που ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές μας. Κατά συνέπεια, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση είδα τη δυνατότητα αυτής της έκθεσης να επικοινωνήσει με ευρύτερο κοινό», δήλωσε.
Οι εικόνες επικρίθηκαν, ωστόσο, δριμύτατα από οργανώσεις που εκπροσωπούν πρόσφυγες και ανθρώπους που αναζητούν άσυλο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, σκιαγραφούν αρνητική εικόνα των προσφύγων.
Είναι γεγονός ότι η εικόνα της παραγκούπολης στον χώρο πέριξ των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, ή η εικόνα του Πύργου Γκέρκιν, του πύργου με γραφεία στο Σίτυ, ο οποίος έχει καταληφθεί από περιβαλλοντικούς πρόσφυγες από τις χώρες του Ισημερινού, πυροδοτούν γνώριμα αντανακλαστικά.
Η επικεφαλής του προγράμματος για τους πρόσφυγες στην οργάνωση Climate Outreach and Information Network, Χάνα Σμιθ, εκτιμά ότι οι εικόνες που εκτίθενται στο Μουσείο του Λονδίνου δεν είναι ρεαλιστικές απεικονίσεις της επίδρασης της αλλαγής του κλίματος στη μετατόπιση πληθυσμών.
«Τα πραγματικά μοτίβα της μετανάστευσης θα έχουν πολύ περισσότερο να κάνουν με τη μετακίνηση ομάδων του πληθυσμού εντός των υπαρχόντων εθνικών συνόρων ή στην περίπτωση της Βρετανίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το να υπονοεί κανείς ότι θα υπάρξει μαζική μετανάστευση από το Νότο είναι παραπλανητικό και πυροδοτεί ξενοφοβικές αντιδράσεις», υπογράμμισε η Χάνα Σμιθ.
Η έκθεση, που φέρνει κοντά την απόλυτη επίπτωση της υπερθέρμανσης, της ανεπάρκειας τροφίμων, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και το πώς οι κάτοικοι του Λονδίνου – αλλά και άλλων μεγαλουπόλεων στον πλανήτη – πρέπει να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις και να προσαρμοστούν για να επιζήσουν, θα φιλοξενείται στο Μουσείο του Λονδίνου μέχρι τις 6 Μαρτίου του 2011.