Περισσότεροι από 170 καρχαρίες έχουν πιαστεί και τουλάχιστον 50 έχουν θανατωθεί, σύμφωνα με στοιχεία της αυστραλιανής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης πολιτικής που υιοθέτησε η χώρα για την εξολόθρευση καρχαριών που πιάνονται σε δημοφιλείς παραλίες της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το πρόγραμμα οδηγεί με επιτυχία στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των λουόμενων στη Δυτική Αυστραλία, ωστόσο οι επικριτές του καταγγέλλουν πως στους καρχαρίες που πιάστηκαν και θανατώθηκαν δεν υπήρχε κανένας μεγάλος λευκός, το είδος δηλαδή στο οποίο αποδίδονται οι περισσότερες μοιραίες επιθέσεις.

Το πιλοτικό σχέδιο περιλάμβανε την τοποθέτηση διχτυών και αγκιστριών κατά μήκος των δημοφιλέστερων παραλιών. Οι περισσότεροι καρχαρίες που πιάστηκαν ήταν καρχαρίες τίγρεις αλλά υπήρξαν και πέντε προστατευόμενοι καρχαρίες μάκο εκ των οποίων οι τέσσερις είτε θανατώθηκαν είτε βρέθηκαν νεκροί στα αγκίστρια.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζητεί τώρα την άδεια να παρατείνει το πρόγραμμα για άλλα τρία χρόνια αλλά η αντιπολίτευση δεν αποδέχεται τη νομιμοποίηση της σφαγής των καρχαριών.

Βουλευτής των Πρασίνων είπε στο αυστραλιανό ABC News πως δεν έχει υπάρχει καμία θανάσιμη επίθεση από καρχαρία τίγρη εδώ και σχεδόν έναν αιώνα και πως η μείωση του πληθυσμού τους με αυτόν τον τρόπο δεν συμβάλλει σε τίποτα στη βελτίωση της ασφάλειας στις παραλίες.

«Ασφαλώς δεν γνωρίζουμε αν κάποιος από τους καρχαρίες που πιάστηκε ή θανατώθηκε έβλαψε ποτέ άνθρωπο, ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη την αξία της ανθρώπινης ζωής», απάντησε ο υπουργός Αλιείας της Δυτικής Αυστραλίας.