Υπάρχουν είδη ψαριών που δεν χρησιμοποιούν τα μάτια τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα θηλαστικά.
Γιατί αυτά τα ψάρια επικοινωνούν ηλεκτρικά, με μικρές εκκενώσεις που δημιουργούν σύντομους παλμούς και μεταφέρουν μηνύματα σε όσους ξέρουν να ακούνε.
Πώς καταφέρνουν όμως να ακουστούν μέσα σε ένα πεδίο συνεχούς ηλεκτρικού βουητού; Εύκολα, μας λέει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Neuroscience», μπλοκάρουν τα δικά τους σήματα και ακούνε μόνο τα σήματα των άλλων!
Το ελεφαντόψαρο, ας πούμε, μοιάζει να ζει σε μια μόνιμη ησυχία μέσα στο ενυδρείο του. Αν ρίξουμε όμως ένα ηλεκτρόδιο μέσα στο ενυδρείο, τα ηχεία θα ζωντανέψουν με ένα αδιάκοπο βουητό ψαριών που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με ηλεκτρικό ρεύμα.
Άλλα είδη χρησιμοποιούν σύντομα και οξεία ηλεκτρικά μηνύματα και άλλα μεγαλύτερης διάρκειας ή ηπιότερης έντασης σήματα. Και είναι σίγουρο πως πρέπει να βάλουν στην άκρη το δικό τους βουητό αν είναι να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται γύρω τους. Και πλέον οι επιστήμονες νομίζουν πως γνωρίζουν πώς γίνεται αυτό.
Με ένα έξυπνο τρικ, αλίμονο, κάνοντας τους εγκεφάλους τους να αγνοούν τα δικά τους μηνύματα. Στέλνουν δηλαδή μια αντεστραμμένη εκκένωση, ένα αρνητικό δηλαδή αντίγραφο του αρχικού τους μηνύματος που «σβήνει» αυτόν μόνο τον ήχο!
Κι έτσι μπορούν και ακούνε όλα τα άλλα μηνύματα, μπλοκάροντας απλώς τα δικά τους. Η εξελικτική αυτή προσαρμογή είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιβίωσή τους, γιατί ακριβώς δεν χάνουν πολύτιμες πληροφορίες από το περιβάλλον τους…