Όλοι μαζί οι κάτοικοι του Μαυρίκιου προσπαθούν να περιορίσουν την τεράστια οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα του ιαπωνικού τάνκερ που απειλεί να εξαφανίσει τον τροπικό παράδεισο.

Και πώς θα το καταφέρουν; Μα με ανθρώπινες τρίχες!

Περίπου 1.000 τόνοι πετρελαίου έχουν ήδη χυθεί στα παρθένα νερά και παρά το γεγονός ότι η διαρροή πετρελαίου σταμάτησε, ο αγώνας δρόμου γίνεται τώρα για να αδειάσουν οι άλλοι 2.500 τόνοι πετρελαίου πριν κοπεί το τάνκερ στα δυο.

Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει διεθνείς εκκλήσεις για βοήθεια, οι ντόπιοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους φτιάχνοντας φράγματα από άχυρο, φύλλα ζαχαροκάλαμου και ανθρώπινα μαλλιά μέσα σε υφασμάτινους σάκους.

Merci de déposer vos cheveux et collants à Unicity busness park (bloc 21) à cascavelle pour la fabrication de boudins qui vont absorber l'huile 🙏#mvwakashio

Posted by Joanna Berenger on Saturday, August 8, 2020

Χιλιόμετρα από τέτοια φράγματα σκοπεύουν να στήσουν γύρω από την πετρελαιοκηλίδα, περιορίζοντας έτσι την εξάπλωσή της.

Τα μαλλιά είναι εδώ ιδιαιτέρως βοηθητικά, καθώς απωθούν το νερό αλλά τραβούν οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από λάδι. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, 1 κιλό από ανθρώπινα μαλλιά μπορεί να απορροφήσει 8 λίτρα πετρελαίου.

Αυτό το γνωρίζει καλά η επιστήμη και συναινεί στις προσπάθειες των κατοίκων. Έρευνα της NASA από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 βρήκε πως 11.340 κιλά μαλλιών απορροφούν 170.000 γαλόνια πετρελαίου.

Κάπου 20 τόνοι μαλλιών θα φτάσουν από τη Γαλλία στον Μαυρίκιο…