Έναν καρχαρία που υπέφερε με ένα πλαστικό σχοινί να έχει μπει στα βράγχιά του τραυματίζοντάς τον και εμποδίζοντας την αναπνοή του εντόπισε ένας δύτης στα νερά της Αυστραλίας. Το γεγονός πως δεν αδιαφόρησε αλλά ειδοποίησε τους ειδικούς στο Manly Sea Life Sanctuary, αποδείχθηκε σωτήριο για τη ζωή του θηλυκού καρχαρία, ο οποίος ανήκει μάλιστα σε απειλούμενο είδος.

Για να καταφέρουν να απαλλάξουν τον καρχαρία από τον πλαστικό κλοιό που τον βασάνιζε, οι υδροβιολόγοι έπρεπε να τον ανεβάσουν μέχρι την επιφάνεια, μια διαδικασία που είχε τους κινδύνους της.

«Πιστεύεται πως υπάρχουν περίπου 1500 τέτοιοι καρχαρίες στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, είναι στενάχωρο να βλέπεις ένα τέτοιο πανέμορφο ζώο μπλεγμένο σε σχοινί, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης απροσεξίας», δήλωσε ο μάνατζερ του Manly Sea Life’s Life Sciences, Rob Townsend.

Αρχικά η ομάδα κατηύθυνε τον καρχαρία σε κάτι σαν απόχη, με προσοχή για να μην τον τρομάξει τον ίδιο ή τους φίλους του. Ακολούθησε μια σύντομη «πάλη» καθώς ένας δύτης απομόνωνε τον τραυματισμένο καρχαρία για να τον ανεβάσει στην επιφάνεια.

Εκεί ο κτηνίατρος Rob Jones έκοψε το πλαστικό σκοινί, εξέτασε το σώμα του καρχαρία για τυχόν άλλους τραυματισμούς και ύστερα από μια αντιβιοτική ένεση, τον άφησαν ελεύθερο.

«Είναι άλλο ένα παράδειγμα του πώς ένα αθώο ζώο βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης εξαιτίας της», τόνισε ο Townsend, αναφερόμενος στην ανεξέλεγκτη ρίψη υλικών που μολύνουν το περιβάλλον και βάζουν διάφορα είδη ζώων σε κίνδυνο.