Το όνομά της είναι Wounda που στη γλώσσα της χώρας της, το Κονγκό, σημαίνει «κοντά στο θάνατο». Πράγματι σε αυτή ακριβώς την κατάσταση βρισκόταν η Wounda όταν ανέλαβε τη φροντίδα της το Κέντρο Αποκατάστασης Χιμπατζήδων Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center του Jane Goodall Institute, στο Κονγκό.
Χρειάστηκαν χρόνια φροντίδας και αφοσίωσης για να αποκατασταθεί η υγεία της Wounda και πλέον, δυνατή ξανά, να μπορεί να αφεθεί ελεύθερη στη φύση.
Αλλά η στιγμή του αποχαιρετισμού και η ευγνωμοσύνη της Wounda προς τη γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των
ζώων, έχει για πάντα αποτυπωθεί στο μυαλό όσων ήταν παρόντες στη στιγμή της επιστροφής της στην ελευθερία.
Όταν την είχαν περιθάλψει, έπασχε από πολλές ασθένειες κι έχανε βάρος με ταχείς ρυθμούς. Η μάχη για τη ζωή της ήταν μία μάχη με το χρόνο. Αλλά ήταν τελικά και μια μάχη νικηφόρα.
Όταν έφτασε η στιγμή να ζήσει και πάλη ελεύθερη, οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου την οδήγησαν στο νέο της σπίτι, ένα καταφύγιο στο νησί Tchindzoulou στον ποταμό Kouilou. Το ταξίδι δεν ήταν μικρό και περιλάμβανε μετακίνηση στο δρόμο αλλά και το ποτάμι μέχρι η ομάδα να φτάσει στο σημείο όπου η Wounda θα έμενε πια ελεύθερη.
«Είναι μια συναρπαστική στιγμή για μένα», λέει η Goodall, «η Wounda έφτασε μια ανάσα από το θάνατο αλλά χάρη στην Δρ Rebeca Atencia- επικεφαλής του Ινστιτούτου- τα κατάφερε. Τώρα έχει θέληση για τη ζωή και θα γίνει ο 15ος χιμπαντζής που ζει εδώ».
Όταν το κλουβί της άνοιξε, η Wounda βγήκε αλλά παρέμεινε κοντά στους ανθρώπους. Σε μια στιγμή, γύρισε προς το μέρος της Goodall και την αγκάλιασε με ευγνωμοσύνη και τρυφερότητα που συγκινεί.
Στη συνέχεια έκανε τα πρώτα της βήματα στο νέο της σπίτι με την Goodall να την ακολουθεί μέχρι να κάνει το μεγάλο λυτρωτικό βήμα προς την ελευθερία.
Όπως εξηγεί η Daily Mail, το Tchimpounga Chimpanzee Rehabilitation Center λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια στο Κονγκό. Η Δρ Jane Goodall το ίδρυσε με σκοπό τη φροντίδα των χιμπατζήδων- θυμάτων του λαθρεμπορίου ζώων.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενήλικοι χιμπαντζήδες να εξερευνήσουν τον κόσμο πέρα από τα όρια του Κέντρου, φτιάχτηκε το καταφύγιο στο νησί Tchimpounga όπου μεταφέρθηκε και η Wounda.
Ο χώρος παραδόθηκε στο Ινστιτούτο από την κυβέρνηση του Κονγκό για τη φιλοξενία των χιμπαντζήδων αυτών, καθώς εκεί ζουν σε μεγαλύτερη ελευθερία παρότι έχουν και τη φροντίδα των υπεύθυνων του Κέντρου.
Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο