Είναι γνωστό ότι η απόλαυση και η νοστιμιά δεν πάνε πάντα παρέα με την υγεία. Τελευταία αποδεικνύεται ότι ορισμένα τρόφιμα ούτε με το περιβάλλον έχουν καλή σχέση. Σας «γνωρίζουμε» τα πέντε τρόφιμα, τα οποία καλό θα ήταν να λείψουν από το μενού σας.
1. Συμβατικός καφές που βρίσκουμε στην αγορά
Από περιβαλλοντικής άποψης, είναι κρίσιμο να προμηθεύεστε βιολογικό καφέ, καλλιεργημένο στη σκιά.
Αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για τον καφέ, όμως μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών προτιμά το πλήρες φως του ήλιου, με μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, μυκητοκτόνων και λιπασμάτων. Επίσης, συνηθίζουν να παίρνουν τον καφέ από τα τροφικά δάση, καταστρέφοντας έτσι οικότοπους των άγριων πτηνών.
2. Εργοστασιακά εκτρεφόμενο μοσχάρι
Είναι γνωστό ότι τα φθηνά μπέργκερ θεωρούνται “δολοφόνοι του περιβάλλοντος”. Οι αγελάδες τρέφονται με μεταλλαγμένο καλαμπόκι και σόγια. Οι καλλιέργειες αυτές έχουν τεράστια απορροή φυτοφαρμάκων που μολύνουν τις υδάτινες οδούς, ενώ τα απόβλητα που δημιουργούνται από τον τρόπο εκτροφής αγελάδων είναι εξίσου ανησυχητικά. Έπειτα, το φρέσκο κρέας πρέπει να διατηρείται σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να χρησιμοποιηθεί, το οποίο απαιτεί τεράστια σπατάλη ενέργειας.
Τέλος η εκτροφή μοσχαριών συνεπάγεται κατανάλωση τεραστίων ποσοτήτων νερού, ενώ οι αγελάδες θεωρούνται δεύτερη πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως εξαιτίας του μεθανίου που εκλύει το πεπτικό τους σύστημα.
3. Φοινικέλαιο
Μπορεί να μην το γνωρίζατε, αλλά το φοινικέλαιο αποτελεί το βασικό συστατικό τροφίμων όπως μπισκότα, κράκερ και έτοιμες σούπες. Επίσης, είναι η μεγαλύτερη αιτία της καταστροφής των τροπικών δασών, καθώς ολόκληρα τροπικά δάση της Μαλαισίας και της Ινδονησίας ισοπεδώνονται για να φυτευτούν δέντρα που παράγουν φοινικέλαιο.
Τι μπορείτε να κάνετε; Αποφύγετε τα έτοιμα, συσκευασμένα τρόφιμα, μαγειρέψτε μόνοι σας από το μηδέν και πάντα διαβάζετε τις ετικέτες.
4. Τόνος
Όσο πιο δημοφιλής είναι ο τόνος στο μενού μας -και επειδή είναι ιδιαίτερα εύγευστος, αλλά και λόγω του ότι είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά- ο πληθυσμός του στους ωκεανούς -ειδικά του ερυθρού τόνου- μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Το ψάρι αυτό δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στην υπεραλίευση και εάν δεν σταματήσουμε να το τρώμε τώρα, ούτως ή άλλως θα σταματήσουμε στο άμεσο μέλλον, καθώς δεν θα υπάρχει πια.
5. Μεταλλαγμένο καλαμπόκι
Το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι έχει αποδειχθεί ότι κάνει τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον. Καταστρέφει οικότοπους, ρυπαίνει τον αέρα και το νερό, μολύνει τοπικές ποικιλίες αραβοσίτου, σκοτώνει μέλισσες, μειώνει τη βιοποικιλότητα και επιπλέον, απαιτεί υπερβολική επεξεργασία για να μετατραπεί σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ένα άλλο συστατικό που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα (το οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται ούτως ή άλλως καθώς περιέχει φοινικέλαιο).
Πηγή: econews.gr