Το 2013 ήταν η έκτη πιο ζεστή χρονιά για τον πλανήτη μετά το 1850, μαζί με το 2007, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης και των ωκεανών ξεπέρασε κατά 0,50 βαθμούς Κελσίου τη φυσιολογική που υπολογίστηκε για την περίοδο 1961-1990 και κατά 0,03 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (2001-2010).
Η μέση θερμοκρασία του 2013 επιβεβαιώνει την μακροχρόνια τάση της υπερθέρμανσης”, υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Μισέλ Ζαρό.
«Είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, ακόμη κι αν ο ρυθμός της υπερθέρμανσης δεν είναι ομοιόμορφος. Δεδομένων των επιπέδων ρεκόρ στις συγκεντρώσεις των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου που μετριούνται στην ατμόσφαιρα, οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται για πολλές γενιές ακόμη», εκτιμά ο μετεωρολόγος.
«Οι πράξεις μας ή η απραξία μας για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου θα διαμορφώσουν την κατάσταση του πλανήτη μας για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τα δισέγγονά μας», προσθέτει.
Συστηματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται από το 1850.
Ο 21ος αιώνας αριθμεί ήδη 13 από τις 14 πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί στα χρονικά. Το ρεκόρ κατέχουν τα έτη 2010 και 2005, που κατέγραψαν μέση θερμοκρασία η οποία ξεπερνούσε κατά σχεδόν 0,55 βαθμούς Κελσίου τη φυσιολογική, μετά το 1998, χρονιά που σημαδεύτηκε από το πανίσχυρο φαινόμενο Ελ Νίνιο, υπογραμμίζει ο ΟΜΜ.
Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο και Λα Νίνια συμπεριλαμβάνονται στις κύριες αιτίες της φυσικής μεταβλητότητας του κλίματος. Τα φαινόμενα αυτά δεν παρατηρήθηκαν το 2013, που ήταν θερμότερο έτος σε σχέση με το 2011 και το 2012.
Το 2013 συμπεριλαμβάνεται στις τέσσερις πιο ζεστές χρονιές που είχαν χαρακτηριστεί από καιρικές συνθήκες χωρίς τα χαρακτηριστικά των φαινομένων Ελ Νίνιο και Λα Νίνια. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα είναι τα αρχικά πορίσματα ετήσιας έκθεσης που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας θα δημοσιοποιήσει τον Μάρτιο.