Τη χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που συνιστά υποσύνολο του ΕΣΠΑ προτείνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σίμος Δανιηλίδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι από το ευρωπαϊκό ταμείο για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπου υπάρχουν ήδη τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, μπορεί να υπάρξει εξειδικευμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης όλων των νοικοκυριών και πολυκατοικιών στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε όσες πόλεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα αιθαλομίχλης, ώστε με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται η αγορά και τοποθέτηση του εξοπλισμού για την παροχή φυσικού αερίου. Η συγκεκριμένη πρόταση ζητά επίσης να υπάρξει περαιτέρω μείωση 15 με 20% του τιμολογίου του φυσικού αερίου, γεγονός που θα αποτελεί αντικίνητρο για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο καύσιμο υλικό για θέρμανση.

Ο κ. Δανιηλίδης γνωστοποίησε ότι έχει κοινοποιήσει ήδη τη σχετική πρόταση στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία ενώ θετική ήταν κατ αρχήν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.