Οι πυρηνικές δοκιμές κατά τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου συνεχίζουν να απασχολούν την επιστήμη για το αποτύπωμά τους στη φύση.
Και μια νέα μελέτη μάς λέει πως οδήγησαν ακόμα και σε περισσότερες βροχοπτώσεις για τουλάχιστον 2 χρόνια, αλλάζοντας τα καιρικά πρότυπα σε περιοχές που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σημεία της δοκιμής.
Στις ψυχροπολεμικές δεκαετίες του 1960 και του 1960, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση κλιμάκωσαν την ένταση με μια νέα κούρσα, αυτή για την ανάπτυξη πανίσχυρων πυρηνικών όπλων.
Από τις ερήμους των νοτιοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ ως και τον Νότιο Ειρηνικό, πολλά σημεία δέχτηκαν ατομικές βόμβες. Μόνο που όσα έγιναν εκεί δεν περιορίστηκαν εκεί.
Μεταξύ 1962-1964, η ραδιενεργή μόλυνση εξαπλώθηκε μέσω της ατμόσφαιρας, ιονίζοντας τον αέρα και απελευθερώνοντας ηλεκτρικά φορτία, τα οποία άλλαξαν τα μοτίβα των βροχοπτώσεων.
Αυτό μας λένε οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Physical Review Letters», καταγράφοντας τις ενδείξεις από δύο μετεωρολογικούς σταθμούς στη… Βρετανία.
Οι βροχές αυξήθηκαν κατά 24%, παρά τα χιλιάδες χιλιόμετρα που χωρίζουν την Αγγλία από τα πεδία των πυρηνικών δοκιμών…