Κάστρα από άμμο φτιάχνουν οι κιχλίδες για να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά και να αποτρέψουν τους αντιπάλους τους.

Οι κιχλίδες που ζουν στη λίμνη Μαλάουι στην ανατολική Αφρική φτιάχνουν τις περίτεχνες δομές μια με δυο φορές τον χρόνο, ώστε να έχουν μια φωλιά για να ζευγαρώσουν.

Υπάρχουν 200 είδη κιχλίδων που φτιάχνουν κάστρα από άμμο, καθένα εκ των οποίων δημιουργεί διαφορετικούς σχηματισμούς ώστε να προσελκύσει συντρόφους.

Βρετανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ και το πανεπιστήμιο του Hull ανακάλυψαν πως το ακριβές σχήμα των κάστρων καθορίζει πόσες μάχες έχει δώσει μια αρσενική κιχλίδα με τους αντιπάλους της.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Peer J, εξηγούν πώς τόσα διαφορετικά είδη κιχλίδας ζουν κοντά το ένα στο άλλο.

Ο Δρ. Domino Joyce, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Hull δήλωσε πως, στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα του πέρασε 26 ώρες στον βυθό παρακολουθώντας 99 ψάρια του ίδιου είδους.

«Για να κατανοήσουμε τη σημασία του σχήματος των κάστρων, προσεκτικά αλλάξαμε λίγο τις δομές από άμμο που είχαν φτιάξει μερικά ψάρια. Όταν το κάναμε αυτό διαπιστώσαμε πως οι ιδιοκτήτες των κάστρων που αλλάξαμε έμπλεκαν σε λιγότερους καβγάδες με άλλα αρσενικά», δήλωσε ο καθηγητής. «Αυτό είναι εντυπωσιακό γιατί δείχνει πως αν ένα αρσενικό εξελιχθεί να φτιάχνει τα κάστρα του λίγο πιο διαφορετικά από τα υπόλοιπα αρσενικά του είδους, έχει πλεονεκτήματα καθώς μειώνονται οι πιθανότητες να δεχτεί επίθεση», προσέθεσε.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα ποσοστά επιτυχίας των ψαριών στην προσέλκυση θηλυκών αλλά και τη συχνότητα των καβγάδων με άλλα αρσενικά πριν και αφότου άλλαξαν τις δομές από άμμο.

Όπως διαπίστωσαν, αν και οι επιθέσεις μειώθηκαν, οι αλλαγές στα κάστρα από άμμο δεν απέτρεπαν τα θηλυκά από το να ζευγαρώσουν με τα αρσενικά στα οποία ανήκαν τα συγκεκριμένα κάστρα.

Πηγή: econews.gr