Μικροσκοπικά νησιά διασκορπισμένα στην τεράστια υδάτινη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην κατανόηση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής από την επιρροή των μικρών τους πληθυσμών στην παγκόσμια κοινότητα.

Αυτό είναι το μήνυμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Συνθήκης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για το Κλίμα που λαμβάνει χώρα στην Πολωνία.

Εκπρόσωποι από τα νησιά Φίτζι και Σαμόα κατέθεσαν την άποψη ότι τα κράτη τους δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που απαιτείται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αλλαγών του κλίματος που παρατηρούνται στη «γειτονιά» τους.

«Ως προς την κλιματική αλλαγή, το 90% και πλέον του πλεονάσματος θερμότητας απορροφάται από τους ωκεανούς. Έτσι, η κατανόηση της λειτουργίας των ωκεανών είναι κρίσιμης σημασίας για την κατανόηση των αλλαγών που θα συμβούν στην ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Νέβιλ Κουπ, κλιματολόγος της αντιπροσωπείας της Σαμόα.

«Δεδομένης της τεράστιας θαλάσσιας έκτασης που καλύπτουν τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού -το Κιριμπάτι για παράδειγμα καλύπτει 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοραλιογεννούς ατόλης διασκορπισμένη σε μια έκταση όσο η μισή Ευρώπη- οι μικρές δυνατότητες παρατήρησης σε αυτές τις περιοχές δημιουργούν ένα τεράστιο κενό στα παγκόσμια κλιματικά δεδομένα», προσθέτει.

«Καλύτερες μετρήσεις σε ωκεανούς και μεγάλα υψόμετρα, καθώς επίσης και πληρέστερες μετρήσεις βροχοπτώσεων και ατμοσφαιρικής πίεσης είναι κομβικής σημασίας για την σύνταξη ακριβέστερων κλιματικών μοντέλων» επισημαίνει ο Κουπ.

Η συγκεκριμένη γωνιά της γης, ως «γενέθλιος» τόπος της Νότιας Κύμανσης Ελ Νίνιο που θερμαίνει περιοδικά τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, επηρεάζει τις κλιματικές συνθήκες στην Ασία, την Αφρική και την Αμερική.

Παρόλα αυτά, οι μικροί πληθυσμοί της τάξης δεκάδων χιλιάδων κατοίκων σε αυτές τις περιοχές δεν επιτρέπουν τη συγκρότηση μετεωρολογικών υπηρεσιών ικανών να επιτελέσουν αυτό το έργο αποτελεσματικά.

Ορισμένες κυβερνήσεις όπως η βρετανική εργάζονται για την ανάπτυξη των συστημάτων παρατήρησης στην περιοχή, ωστόσο όπως σημείωσε η Ελίζαμπεθ Χόλαντ από τα νησιά Φίτζι καταγράφεται έλλειμμα χρηματοδότησης των κλιματικών ερευνών όχι μόνο στα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, αλλά σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Πηγή: econews.gr