Πληροφορίες για την αλλαγή του κλίματος τον τελευταίο αιώνα προσπαθεί να συλλέξει μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων, αξιοποιώντας στοιχεία από τα ημερολόγια των πλοίων του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για το πρόγραμμα OldWeather, στο πλαίσιο του οποίου επιστήμονες και εθελοντές θα εξετάσουν τις διαδρομές που ακολουθούσαν οι φρεγάτες και τα περίπου 280 πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στόχος η συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων από τα ημερολόγια των πλοίων, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια εικόνα για το κλίμα των περασμένων δεκαετιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το σημαντικότερο είναι ότι το πρόγραμμα προβλέπει τη συμμετοχή εθελοντών που μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους σχετικά με το θέμα.

«Αυτά τα ναυτικά ημερολόγια κρύβουν μεγάλους θησαυρούς, ωστόσο επειδή είναι χειρόγραφα ο υπολογιστής δυσκολεύεται να τα διαβάσει», τόνισε σε δηλώσεις του ο δρ. Chris Lintott, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ασχολείται με το πρόγραμμα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Επιστρατεύοντας έναν διαδικτυακό στρατό εθελοντών, για να βρούμε τις διαδρομές που ακολουθήθηκαν από τα πλοία αλλά και για να καταγράψουμε στον υπολογιστή τις πληροφορίες από τα ναυτικά ημερολόγια, μπορούμε να ξαναζήσουμε το κλίμα του παρελθόντος αλλά και τις μοναδικές στιγμές στην ιστορία του Βασιλικού ναυτικού», κατέληξε ο κ. Lintott.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Historical data from National Maritime Museum on Vimeo.

πηγή: econews