Ήδη από το 1969 γνωρίζαμε για τον παράξενο αυτό σχηματισμό της λίμνης Βαϊκάλης, κάτι δακτυλίους πάγου που κανείς δεν ήξερε ούτε πώς σχηματίστηκαν ούτε τον μηχανισμό της δημιουργίας τους.
Κι όμως, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Limnology and Oceanography», έσπασε επιτέλους τον μυστικό κώδικα των ασυνήθιστων αυτών σχηματισμών.
Με ηλικία 25-30 εκατ. ετών λοιπόν, η τεράστια Βαϊκάλη της Σιβηρίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά σώματα γλυκού νερού του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια του χρόνου μάλιστα, η θερμοκρασία των νερών της ποικίλει σημαντικά.
Από τους 16 βαθμούς Κελσίου που φτάνει η επιφάνειά της το καλοκαίρι, τον χειμώνα παγώνει και παραμένει έτσι για 4 μήνες (Ιανουάριος-Μάιος). Και το πάχος του πάγου ποικίλει επίσης, φτάνοντας από το μισό μέτρο ως και πάνω από 2 μέτρα σε κάποια σημεία.
Η Βαϊκάλη είναι γνωστή και για τους παγωμένους αυτούς δακτυλίους που σχηματίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες και είναι τόσο μεγάλοι που φαίνονται από το Διάστημα. Και ήταν στην πραγματικότητα η βοήθεια της NASA αυτή που έλυσε το μέγα μυστήριο.
Με δεδομένα λοιπόν που συγκεντρώθηκαν από δορυφόρους μέχρι και αισθητήρες στον βυθό της λίμνης, βρέθηκε πως θερμές δίνες σχηματίζονται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της λίμνης και δημιουργούν ένα ζεστό ρεύμα νερού με δεξιόστροφη φορά. Ακόμα και κατά τους πιο κρύους μήνες.
Η δύναμη του ρεύματος είναι ασθενής στο κέντρο, όπου ο πάγος της επιφάνειας παραμένει συμπαγής. Αλλά τα δυνατότερα ρεύματα στις παρυφές της δίνης λιώνουν μερικώς τον πάγο, δημιουργώντας τους εντυπωσιακούς αυτούς σχηματισμούς της Βαϊκάλης.
Μια επιστημονική ιστοσελίδα καταγράφει πλέον κάθε νέο δακτύλιο πάγου, καθώς η επιστήμη δεν γνωρίζει ακόμα τι προκαλεί τις θερμές δίνες…