Περισσότερα από 400 νέα είδη ζώων και φυτών ανακάλυψαν οι επιστήμονες στα πλέον απάτητα μέρη των τροπικών δασών του Αμαζονίου. Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση τα κατέγραψε και μεταξύ αυτών είναι μια πολύ «ντροπαλή» σαύρα που έχει στο δέρμα της σχέδια που θυμίζουν φλόγες, μια μαϊμού που… χουρχουρίζει κι ένα πιράνχα που δεν είναι σαρκοφάγο!

«Με δύο νέα είδη να ταυτοποιούνται κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα την τελευταία 4ετία, είναι σαφές πως η περιοχή του Αμαζονίου παραμένει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κοιτίδες βιοποικιλότητας», σημείωσε στη Daily Mail ο Damian Fleming, επικεφαλής των προγραμμάτων του WWF για τη Βραζιλία και τον Αμαζόνιο.

«Όσο περισσότερο ψάχνουν οι επιστήμονες, τόσα περισσότερα βρίσκουν. Ο πλούτος των δασών του Αμαζονίου εξακολουθεί να εκπλήσσει τον κόσμο. Αλλά τα μέρη αυτά βρίσκονται υπό διαρκή απειλή», πρόσθεσε.

«Η ανακάλυψη αυτών των νέων ειδών επαναβεβαιώνει τη σημασία τις ενίσχυσης των δεσμεύσεων για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση της μοναδικής βιοποικιλότητας αλλά και των αγαθών και του οφέλους που παρέχουν τα τροπικά δάση στους ανθρώπους και συνολικά την περιοχή», συμπλήρωσε.

Πολλά από τα νέα ταυτοποιημένα είδη εντοπίστηκαν μόνο σε μικρές περιοχές του Αμαζονίου με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο φυσικό τους περιβάλλον.

Κάθε λεπτό χάνεται έκταση του τροπικού δάσους ίση με τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, σημειώνει η Daily Mail.
Η μαϊμού Caqueta titi ήδη συγκαταλέγεται στα απειλούμενα είδη. Είναι η μαϊμού αυτή που χουρχουρίζει σαν αιλουροειδές όταν είναι χαρούμενη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης έναν μικροσκοπικό βάτραχο με μέγεθος όσο το νύχι μας, τον Allobates amissibilis, ο οποίος επίσης απειλείται επειδή ζει σε μία περιοχή που είναι πιθανό να παραχωρηθεί για τουριστική δραστηριότητα.
Μεταξύ των άλλων είναι κι ένα… φυτοφάγο πιράνχα που έχει ως βασική πηγή τροφής τα φύκια.

Δείτε τις φωτογραφίες