Τον εγγενή φόβο τους για τις γάτες μπορεί να χάσουν μόνιμα τα ποντίκια εάν μολυνθούν από το παράσιτο Toxoplasma gondii που προκαλεί την τοξοπλάσμωση, όπως λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkeley.
Το παράσιτο είναι γνωστό πως αναστέλλει τον φόβο των ποντικών για τις γάτες αλλά, όπως διαπιστώθηκε, ακόμα κι όταν η λοίμωξη καταπολεμήθηκε, τα ποντίκια δεν αντιδρούσαν με φόβο απέναντι στις γάτες.
Η επιστημονική ομάδα διατύπωσε το συμπέρασμα πως το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αλλαγή στους εγκεφάλους των ποντικών.
Η ερευνήτρια Wendy Ingram και η ομάδα της κατέγραψας τις αντιδράσεις των ποντικών στα ούρα γάτας, καθώς έτσι τα αιλουροειδή «σημαδεύουν» την περιοχή τους, την οποία τα ποντίκια φροντίζουν να αποφεύγουν για να αποφύγουν και τους πιθανούς θηρευτές τους.
Τα ποντίκια εκείνα που δεν είχαν τοξόπλασμα αντιδρούσαν με αποστροφή στα ούρα ενώ εκείνα που έφεραν το παράσιτο κινούνταν ελεύθερα στην υπό δοκιμή περιοχή.
«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ακόμα και μετά την καταπολέμηση της μόλυνσης η αλλαγή στη συμπεριφορά παραμένει», τόνισε η Ingram σύμφωνα με το BBC.
Η τοξοπλάσμωση μεταδίδεται και στον άνθρωπο και εκτιμάται πως 350.000 άνθρωποι μολύνονται κάθε χρόνο. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και πλήττει ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Ingram τόνισε στο BBC News πως τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν την πιθανή ανάγκη οι τωρινές θεωρίες για τις μολυσματικές ασθένειες να πρέπει να αλλάξουν.
«Συνήθως, αν κάποιος έχει μία λοίμωξη από βακτήριο, πάει στο γιατρό, παίρνει αντιβιοτικά, η μόλυνση υποχωρεί και ο ασθενής περιμένει να παύσουν και όλα τα συμπτώματα. Ωστόσο τώρα έχουμε μία περίπτωση όπου δεν υπάρχει εμφανής ζημιά από το παράσιτο αλλά υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη νευροβιολογία οι οποίες παραμένουν και μετά την εξάλειψη του παράσιτου», πρόσθεσε.