Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε ακριβώς τι λένε μεταξύ τους, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν επικοινωνούν. Ο άνθρωπος δεν είναι το μοναδικό ον σε αυτόν τον πλανήτη που έχει αναπτύξει το δικό του κώδικα επικοινωνίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του του Discovery News, υπάρχουν κάποια ζώα με τα οποία παρατηρεί κανείς πολλά κοινά…
Οι μαϊμούδες Tiki δίνουν εντολές κάνοντας προτάσεις
Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν τη «γλώσσα» των μαϊμούδων Tiki και τώρα προσπαθούν να συγκρίνουν τον κώδικα επικοινωνίας αυτών των μικρών πρωτευόντων με αυτόν των ενηλίκων. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Biology Letters, σύμφωνα με την οποία μαϊμούδες Titi ειδοποιούν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους για πιθανό κίνδυνο, προσδιορίζοντας τόσο το είδος του θηρευτή, όσο και τη θέση που βρίσκεται. Μάλιστα, όλα αυτά γίνονται σε μια ομαλή ακολουθία, παρόμοια με το πώς οι άνθρωποι φτιάχνουν προτάσεις.
Τα δελφίνια φωνάζουν το ένα το άλλο με το «όνομά» τους
Τα δελφίνια έχουν το δικό τους «όνομα» σύμφωνα με το σφύριγμα που κάνουν, με το οποίο μεταδίδουν κι άλλες πληροφορίες, όπως το φύλο τους, την ηλικία τους, τη δεκτικότητα στο ζευγάρωμα και την κατάσταση της υγείας τους. Τα δελφίνια μπορούν να μιμηθούν το σφύριγμα άλλων δελφινιών και όταν νιώθουν μοναξιά να τα φωνάζουν με το «όνομά» τους, προκειμένου να τα βρουν.
Οι γορίλες χρησιμοποιούν χειρονομίες και μπορούν να μάθουν νοηματική
Οι γορίλες στις ζούγκλες έχουν το δικό τους τρόπο επικοινωνίας μέσω κραυγών, χειρονομιών, χτυπημάτων των χεριών κ.ά. Σε αιχμαλωσία μπορούν να εκπαιδευτούν για να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας νοηματική.
Ο ελέφαντας που μιλάει κορεάτικα
Σύμφωνα με τον ερευνητή Tecumseh Fitch του πανεπιστημίου της Βιέννης, ένας αρσενικός ασιατικός ελέφαντας που ονομάζεται Koshik, μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη ομιλία. Το λεξιλόγιό του μέχρι στιγμής αποτελείται από πέντε λέξεις: annyong (γειά σου), anja (κάτσε κάτω), aniya (όχι), nuo (ξάπλωσε), και choah (καλά). «Κάποιες από αυτές τις λέξεις ήταν εντολές που είχε μάθει να εκτελεί. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι καταλαβαίνει το νόημα αυτών των λέξεων» είπε ο ίδιος.
Η «γλώσσα» των χιμπατζήδων
Η «γλώσσα» επικοινωνίας των χιμπατζήδων αποτελείται από μια μίξη χειρονομιών, κραυγών και νοηματικής. «Πολλές από τις κινήσεις και τις χειρονομίες που βλέπει κανείς όταν παίζουν, όπως τα χτυπηματάκια στην πλάτη, οι κλωτσιές και τα μπατσάκια είναι κινήσεις που βλέπουμε και τους ανθρώπους. Φανταστείτε δύο ανθρώπους να παλεύουν… είναι ακριβώς το ίδιο» είπε η Mary Lee Abshire Jensvold, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Ινστιτούτο Chimpanzee and Human Communication.
Το τραγούδι των φαλαινών και οι κινήσεις του σώματός τους
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποκρυπτογραφήσουν εντελώς τα σφυρίγματα και τα τραγούδια των φαλαινών, όπως φαίνεται ότι ο τρόπος επικοινωνίας που χρησιμοποιούν είναι γεμάτος… πληροφορίες. Είναι ήδη γνωστό ότι οι φάλαινες χρησιμοποιούν διαφορετικά τραγούδια όταν θέλουν να ζευγαρώσουν, να φάνε ή να κάνουν άλλες δραστηριότητες. Σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία τους παίζει και η γλώσσα του σώματος.