Σαν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα κινούνται τα τσιτάχ (γατόπαρδοι), τα γρηγορότερα ζώα στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας με επικεφαλής τον καθηγητή John Wilson.
Για τα τσιτάχ η νίκη ισοδυναμεί με θανάτωση του επιθυμητού θηράματος, κάτι που χρειάζεται επιτάχυνση, γρήγορες στροφές και ακαριαίο σταμάτημα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες παρακολούθησαν την ταχύτητα, τις θέσεις και την επιτάχυνση έξι τσιτάχ στο πάρκο «Kgalagadi Transfrontier Park» στη Νότιο Αφρική.
Αυτό κατέστη δυνατό με τη χρήση ειδικών κολάρων με ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης και συσκευές GPS.
Βάσει προηγούμενων μετρήσεων τα τσιτάχ μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 120 χλμ/ώρα. Με αυτό το δεδομένο θα νόμιζε κανείς πως το μόνο που χρειάζεται για να πιάσουν τα θηράματά τους, μεταξύ των οποίων γαζέλες, ζέβρες και αντιλόπες, είναι να τρέξουν.
Ωστόσο τα θηράματα δεν κινούνται σε ευθεία γραμμή ούτε είναι προβλέψιμα.
Αντίθετα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το κυνήγι των τσιτάχ ουσιαστικά αποτελείται από δυο φάσεις.
Πρώτον, στην αρχική εκρηκτική επιτάχυνση που επιτρέπει στο τσιτάχ να φτάσει κοντά στο θύμα του πολύ γρήγορα
Δεύτερον, σε μια περίοδο επιβράδυνσης που βοηθά το ζώο να στρίψει ακαριαία και με ακρίβεια καθώς η απόστασή του από το θύμα έχει μειωθεί.
Οι οδηγοί των αγωνιστικών οχημάτων ακολουθούν ακριβώς τα ίδια βήματα με τα τσιτάχ, λαμβάνοντας υπόψη τις κλειστές στροφές που έχουν μπροστά τους πριν επιταχύνουν.
Μάλιστα, οι ερευνητές συνέκριναν τα τσιτάχ με σκυλιά και άλογα που τρέχουν σε αγώνες και όπως διαπίστωσαν τα ζώα αυτά δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην επιτάχυνση, φυσικά λόγω της πίεσης που τους ασκούν οι άνθρωποι.
Συμπερασματικά οι επιστήμονες καταλήγουν ότι για τα τσιτάχ το κυνήγι δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας αλλά ένα παιχνίδι με το θύμα τους, κατά το οποίο αντικρουόμενες αρετές όπως η ταχύτητα και η ευελιξία μάχονται μεταξύ τους.
Πηγή: econews.gr