Πέντε άτομα στην Ινδονησία συνελήφθησαν για λαθροθηρία, αφού οι Αρχές εντόπισαν το δέρμα μιας τίγρης της Σουμάτρα που είναι προστατευόμενο είδος και τέσσερα έμβρυα σε βάζο.
Οι τίγρεις της Σουμάτρα απειλούνται με εξαφάνιση, με λιγότερες από 400 να πιστεύεται ότι βρίσκονται στη ζούγκλα.
Όπως αναφέρει το BBC, δεν έχει καταστεί σαφές αν τα έμβρυα προέρχονταν από την ενήλικη τίγρη, της οποίας είχαν αφαιρέσει το δέρμα.
Οι μικρές τίγρεις γεννιούνται τυφλές και είναι απολύτως εξαρτώμενες από τη μητέρα τους για τους πρώτους μήνες της ζωής τους.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Δασών της χώρας ανέφερε ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν μετά από σχετική πληροφορία της αστυνομίας.
Δύο ύποπτοι θεωρείται ότι λειτουργούσαν ως πωλητές. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν μέχρι και 5 χρόνια κάθειρξης και πρόστιμο ύψους 100 εκατ. ρουπίες (7.100 λίρες).
Οι τίγρεις που ανήκουν στο υποείδος Sunda κάποτε ζούσαν στα νησιά της Ινδονησίας Ιάβα, Μπαλί και Σουμάτρα. Σήμερα εντοπίζονται μόνο στη Σουμάτρα.
Σύμφωνα με τη WWF: «Η επιταχυνόμενη αποψίλωση των δασών και η ανεξέλεγκτη λαθροθηρία σημαίνουν ότι μπορεί αυτό το ευγενές πλάσμα να αντιμετωπίσει τον αφανισμό όπως στην Ιάβα και το Μπαλί αντιστοίχως. Στην Ινδονησία όποιος συλληφθεί να κυνηγάει λαθραία τίγρεις αντιμετωπίζει φυλάκιση και μεγάλα πρόστιμα.
Παρά όμως τις έντονες προσπάθειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τις τίγρεις και των διωκτικών αρχών για τη λαθροθηρία, στη Σουμάτρα και άλλα μέρη της Ασίας εξακολουθεί να λειτουργεί μια μη αμελητέα αγορά για μέρη από τις τίγρεις και προϊόντα».
Σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Traffic που παρακολουθεί το εμπόριο άγριων ζώων, η λαθροθηρία ευθύνεται για περίπου το 80% των θανάτων των τίγρεων της Σουμάτρα, που ανέρχονται σε 40 θανάτους τον χρόνο.
Μερικά μέρη της τίγρης, όπως τα οστά, θεωρείται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς λόγους σε περιοχές της Ασίας.
Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες: