Τις προτάσεις της προς τους ηγέτες του πλανήτη για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτει το 40% των ωκεανών δημοσιοποίησε η Greenpeace, ως απαραίτητο βήμα για τη σωτηρία των θαλασσών του πλανήτη.
To «Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Διάσωση των Ωκεανών» δημοσιοποιείται ενώ οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται για τη Διάσκεψη της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα.
Η έκθεση επικεντρώνεται σε έναν αριθμό περιοχών προτεραιότητας, στους οποίους η Greenpeace δρα ενεργά, ώστε να δημιουργηθούν θαλάσσια καταφύγια σε διεθνή και τοπικά ύδατα. Αυτές οι περιοχές είναι η υπέρ-εκμεταλλευμένη Μεσόγειος, ο πλούσιος σε τόνο Ειρηνικός Ωκεανός και τα εύθραυστα και παρθένα θαλάσσια οικοσυστήματα της Αρκτικής και Ανταρκτικής.
«Η ανάγκη για την προστασία των θαλασσών μας είναι σήμερα πιο επιτακτική και επίκαιρη από ποτέ. Αν θέλουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις 40.000 οικογένειες στην Ελλάδα που εξαρτώνται από την αλιεία, τότε χρειαζόμαστε θαλάσσια καταφύγια τώρα», δήλωσε η υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η επικείμενη Συνάντηση της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα δίνει μια ευκαιρία σε όλες τις χώρες διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους στα Ηνωμένα Έθνη και να σώσουν τις θάλασσές μας από δεκαετίες υπεραλίευσης και άλλων ειδών καταστροφής», πρόσθεσε.
Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στις ελληνικές θάλασσες και ενόψει της Διάσκεψης της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για τον καθορισμό ενός παγκόσμιου δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων με έμφαση στις περιοχές προτεραιότητας.