Οι χιμπατζήδες και τα μωρά σε συγκρίσιμα στάδια ανάπτυξης κάνουν τις ίδιες χειρονομίες όταν για παράδειγμα θέλουν αγκαλιά ή προσπαθούν να δείξουν κάτι, σύμφωνα με έρευνα του κολεγίου του Στάτεν Άιλαντ, στη Νέα Υόρκη.
Οι χιμπατζήδες, οι μπονόμπο (πυγμαίος χιμπατζής) και τα μωρά των ανθρώπων μέχρι την ηλικία του ενός έτους εκφράζονται με χειρονομίες και σταδιακά, μεγαλώνοντας, αναπτύσσουν συμβολική γλώσσα (λέξεις για τα μωρά και σήματα για τους χιμπατζήδες).
Η έρευνα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική γιατί καταδεικνύει ότι οι χειρονομίες προϋπήρχαν της γλώσσας σε όλα τα είδη και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της.
Η έρευνα
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές συνέκριναν τη συμπεριφορά ενός κοριτσιού από τις ΗΠΑ με δυο χιμπατζήδες ίδιας ηλικίας, οι οποίοι εκπαιδεύονταν για να επικοινωνούν.
Οι χιμπατζήδες φιλοξενούνταν στο Ερευνητικό Κέντρο για τη Γλώσσα στην Ατλάντα, όπου εκπαιδεύονταν εντατικά για να μάθουν ήχους, σημάδια της γλώσσας και χειρονομίες.
Η σύγκριση με το κοριτσάκι ήταν εφικτή μέσω βίντεο με την καθημερινότητα του μωρού.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη συμπεριφορά των νεαρών χιμπατζήδων από την ηλικία των 12 έως 26 μηνών και τη συνέκριναν με τη συμπεριφορά του μωρού, από τους 11 μήνες μέχρι και τα δυο χρόνια.
Τόσο οι χιμπατζήδες όσο και το μωρό χρησιμοποιούσαν περισσότερο χειρονομίες παρά λέξεις και το εντυπωσιακό ήταν ότι οι χειρονομίες τους ήταν παρόμοιες όταν ήθελαν να δείξουν κάτι ή να φτάσουν ένα αντικείμενο, καθώς και όταν ήθελαν αγκαλιά.
Το κοριτσάκι συνολικά χρησιμοποιούσε περισσότερες και συνεχώς έκανε καινούριες χειρονομίες (χαιρετούσε και κουνούσε το κεφάλι), τις οποίες δεν ανέπτυξαν οι χιμπατζήδες.
Από την έρευνα προέκυψε ότι το κοριτσάκι επικεντρωνόταν στο πώς θα μοιραστεί, μέσω χειρονομιών, τις εμπειρίες του με τους άλλους, ενώ οι χιμπατζήδες κατά βάση έκαναν χειρονομίες για να πάρουν αυτό που ήθελαν.
Πηγή: econews.gr