Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Max Planck στο Τούμπιγκεν της Γερμανίας τοποθέτησαν σε κεφάλια πειραματόζωων μικρές κάμερες υψηλής ταχύτητας και ανακάλυψαν ότι τα μάτια τους μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Η συγκεκριμένη ικανότητα έχει καταγραφεί σε ερπετά όπως ο χαμαιλέοντας, ωστόσο είναι ασυνήθιστη στα θηλαστικά. Ουσιαστικά, οι αρουραίοι μπορούν να βλέπουν ό,τι συμβαίνει πάνω από το κεφάλι τους.
Αυτά τα ζώα, όπως και πολλά θηλαστικά που αντιμετωπίζουν κίνδυνο από θηρευτές, έχουν τα μάτια στα πλαϊνά σημεία του κεφαλιού τους, γεγονός που τους προσφέρει ένα ευρύ οπτικό πεδίο.
Προκειμένου όμως να αντιλαμβάνονται τις αποστάσεις, απαιτείται μία επικάλυψη στα οπτικά πεδία των δύο οφθαλμών. Σύμφωνα, λοιπόν με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, ενδέχεται τα μάτια των αρουραίων να το πετυχαίνουν αυτό με ταχύτατες κινήσεις.
Όταν το κεφάλι του τρωκτικού στρέφεται προς τα κάτω, τα μάτια του στρέφονται λίγο προς τα πίσω, αλλά προς αντίθετες κατευθύνσεις. Ακόμη, όταν ο αρουραίος γυρίσει το κεφάλι στα πλάγια, το μάτι στη μία πλευρά στρέφεται προς τα πάνω ενώ το άλλο προς τα κάτω. Υπάρχει δηλαδή μια «αλλήθωρη όραση» με τεράστια απόκλιση, δηλαδή μέχρι και 40 μοίρες στον οριζόντιο άξονα και 60 μοίρες στον κατακόρυφο.
Αντίθετα, τα μάτια των ανθρώπων, σύμφωνα με τους επιστήμονες κινούνται, γρήγορα μαζί και πάντα ακολουθούν το ίδιο σημείο.
Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση δείχνει μια ικανότητα των αρουραίων στο οπτικό σύστημα, η οποία προσαρμόζεται στις συνθήκες ζωής των τρωκτικών, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν μόνιμο κίνδυνο από πτηνά.