Πολύ πριν εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι, η Γη έζησε κι άλλους μαζικούς αφανισμούς, με κάποιους να είναι μάλιστα πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων σε όρους απώλειας ζωής.
Στα καταστροφικά αυτά γεγονότα πρέπει να προσθέσουμε πλέον κι άλλο ένα, έναν κατακλυσμό που έλαβε χώρα όταν η Γη δεν είχε παρά τα μισά της χρόνια από τα σημερινά. Πώς ανακαλύφθηκε; Από τις εναλλαγές στη χημική σύσταση των βράχων.
Το παλαιότερο από τα «πέντε μεγάλα» γεγονότα αφανισμού της παλαιοντολογίας έλαβε χώρα πριν από 450 εκατ. χρόνια. Αυτά δεν ήταν βέβαια παρά χάδια σε σχέση με το Μεγάλο Γεγονός Οξείδωσης, το μεγαλύτερο γεωλογικό γεγονός που γνώρισε ο πλανήτης μας πριν από 2,5 δισ. χρόνια.
Τότε βέβαια η Γη δεν αποτελούνταν παρά από μονοκύτταρους οργανισμούς που δεν αφήνουν απολιθώματα, κι έτσι ό,τι συνέβη δεν είναι παρά προϊόν εικασίας.
Ως τα τώρα όλα αυτά, καθώς ένας ερευνητής από το Στάνφορντ υποστηρίζει μελετώντας τα πετρώματα του Καναδά πως όταν τέλειωσε το Μεγάλο Γεγονός Οξείδωσης πριν από 2 δισ. χρόνια, άφησε πίσω του μια αδιανόητη παρακμή στη θαλάσσια ζωή.
Αυτό υποστηρίζει ο Malcolm Hodgskiss στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Proceedings of the National Academy of Sciences», πως παρά το γεγονός ότι δεν ξέρουμε πώς ακριβώς επηρεάστηκε η ζωή για κάθε είδος, χάθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της βιοποικιλότητας. Σε νούμερα και κλίμακες μάλιστα που βάζουν τα γυαλιά σε όλους τους άλλους μαζικούς αφανισμούς…