Η Ίρμα, όπως την ονόμασε η «Καλλιστώ», ή Ντόρα, όπως προτιμούν να την αποκαλούν οι Καστοριανοί, αγαπά πολύ την πόλη. Γι΄ αυτό και πέρσι είχε κολυμπήσει μέσα στη λίμνη προκειμένου να φτάσει στη χερσόνησο, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται εντός των ορίων της Καστοριάς.
Την πρώτη φορά, παρόλο που ειδική ομάδα την απομάκρυνε σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων στον ορεινό όγκο του Βιτσίου, εκείνη επέστρεψε μέσα σε δύο 24ωρα ενώ φέτος, πριν από είκοσι περίπου μέρες εμφανίστηκε πάλι κοντά στο Μαυροχώρι, μαζί με τα δυο της μικρά αρκουδάκια.
Στην απέναντι πλευρά της πόλης, στην περιοχή Χλόης Καλλιθέας, πριν από ένα δεκαπενθήμερο εμφανίστηκε μια άλλη αρκούδα που φαίνεται ότι έχει αδυναμία στο μέλι και μέσα σε τρία βράδια κατέστρεψε δέκα κυψέλες.
Οι επισκέψεις αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές της Καστοριάς απασχολούν τόσο την αντιπεριφέρεια Καστοριάς όσο και τους υπεύθυνους της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ» που προσπαθούν να λάβουν μέτρα για το θέμα.
«Τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης που έχει δημιουργήσει η «Καλλιστώ» επιχειρούν με τη χρήση ισχυρών κρότων να δείξουν στις αρκούδες ότι δεν είναι επιθυμητές στις κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα προχωρούν στη διάνοιξη δρόμων σε σημεία με πυκνή βλάστηση ώστε να μην είναι δυνατόν να κρυφτούν εκεί» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης, Ηλιάνα Μπουσιάκη. Τονίζει επίσης ότι υπάρχουν και άλλα παρόμοια περιστατικά κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο του χρόνου, λίγο πριν το καλοκαίρι, οπότε τα μεγαλόσωμα ζώα αναζητούν τροφή.
Ειδικά ως προς το ζήτημα αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, τονίζει ότι με κόστος που καλύφθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life, έχουν τοποθετηθεί 35 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές μονάδες ενώ αντίστοιχο μέτρο έχει ανακοινώσει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση σχετικών παρεμβάσεων. Επιπλέον οι αρχές της περιοχής προμηθεύτηκαν ειδικούς κάδους απορριμμάτων που κλείνουν με λουκέτο ασφαλείας προκειμένου οι οσμές να μην προσελκύουν τα ζώα.
«Προειδοποιητικές πινακίδες έχουν τοποθετηθεί πολλές στο οδικό δίκτυο ενώ ειδική σήμανση δημιουργεί αντανάκλαση όταν περνά αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της νύχτας και αποτρέπει ακόμη και την τελευταία στιγμή την διέλευση των αρκούδων» λέει και επισημαίνει ότι και η Εγνατία Οδός προχωρά στην τοποθέτηση νέων περιφράξεων για να αποτρέπει την είσοδο των αρκούδων στο οδόστρωμα.
Την ίδια στιγμή υλοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις προκειμένου ο κόσμος να γνωρίζει πώς θα πρέπει να αντιδρά σε περίπτωση που αντιλαμβάνεται την παρουσία αρκούδας. «Η αρκούδα γενικά φοβάται τον άνθρωπο. Είναι επικίνδυνη μόνο όταν αισθανθεί ότι κινδυνεύει ή όταν βρίσκεται κάπου μαζί με τα μικρά της» σχολιάζει ο κ. Σαββόπουλος και υπενθυμίζει ότι λειτουργεί σε 24ωρη βάση η τηλεφωνική γραμμή 24670 82300 στην οποία μπορεί οποιοσδήποτε να αναφέρει σχετικά περιστατικά. Από την πλευρά της, η κ. Μπουσιάκη επισημαίνει πως επίκειται η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος ειδικού πρωτοκόλλου που προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης αρκούδας σε κατοικημένη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό της στον ορεινό όγκο της Καστοριάς, ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ότι έχει αυξηθεί και ξεπερνά πλέον τα 130 ζώα ενώ πριν από 6 με 7 χρόνια αριθμούσε μόλις 20 με 30. «Δεν ξέρω αν υπάρχουν προβλέψεις στη νομοθεσία για τον έλεγχο του πληθυσμού, ούτε και αν μπορούν να συνυπάρξουν όλες αυτές οι αρκούδες στην περιοχή» σχολιάζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ειδικά για την περίπτωση της Ίρμας αναφέρει πως έχει σταλεί γραπτό αίτημα στη διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας – Ηπείρου ώστε το ζώο να μεταφερθεί σε βιότοπο της περιοχής των Ιωαννίνων. «Σίγουρα υπάρχει αυξητική τάση του πληθυσμού των αρκούδων τα τελευταία χρόνια, όμως η έννοια υπερπληθυσμός είναι πολύ σχετική. Λύσεις υπάρχουν και εφαρμόζονται» τονίζει από την πλευρά της η κ. Μπουσιάκη.
(φωτογραφία αρχείου)