Η απαγόρευση της πώλησης πλαστικών μπουκαλιών νερού τέθηκε χθες, Τρίτη, σε ισχύ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, στο πλαίσιο της προσπάθειας της πόλης να μειώσει τα πλαστικά μιας χρήσης που ευθύνονται και αυτά για την κλιματική αλλαγή.
Οι ταξιδιώτες δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν μπουκάλια νερού κάτω του ενός λίτρου από τα καταστήματα του αεροδρομίου, τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης ή τα εστιατόρια και αντίθετα ενθαρρύνονται να φέρνουν μαζί τους το μπουκάλι τους ή να αγοράζουν γυάλινη συσκευασία ή δοχείο νερού από αλουμίνιο από τα καταστήματα του αεροδρομίου, αναφέρει το ΑΠΕ.
«Κατά μέσον όρο 9.000 μπουκάλια νερού πωλούνται καθημερινά στο #SFO (Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο) και θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε αυτόν τον αντίκτυπο», ανέφερε χθες στο Twitter το αεροδρόμιο, το οποίο επιθυμεί να γίνει το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο με μηδενικά απορρίμματα (zero-waste) ως το 2021.
«Εξετάζουμε πολιτικές και προγράμματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτόν τον στόχο εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε στο Ίδρυμα Thomson Reuters ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου, ο Νταγκ Γιάκελ.
Καθώς οι καταναλωτές ενημερώνονται όλο και περισσότερο για τη χρήση των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή πλαστικών και για την συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή, οι ιδιωτικές εταιρείες και οι τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει να υιοθετούν πρωτοβουλίες στη φιλοσοφία των μηδενικών απορριμμάτων.
Εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο σε χώρους υγειονομικής ταφής και στους ωκεανούς, όπου για να διασπαστούν χρειάζονται έως και χίλια χρόνια.
Το Σαν Φρανσίσκο, στην ακτή της κεντρικής Καλιφόρνιας, ηγείται της μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων στις ΗΠΑ με πρωτοβουλίες όπως η κατάργηση της πώλησης πλαστικών μπουκαλιών σε δημοτικούς χώρους και η διακοπή της αγοράς εμφιαλωμένου νερού με χρηματοδότηση του Δήμου.
Το αεροδρόμιο εξαιρούνταν αρχικά από αυτή την απαγόρευση. Νωρίτερα όμως μέσα στον χρόνο επέβαλε να είναι λιπασματοποιήσιμες οι συσκευασίες που πωλούνται για το σπίτι και πολλές κοινότητες της πόλης καταργούν τα πλαστικά καλαμάκια.
Οι πωλητές επιτρέπεται να πωλούν το εμφιαλωμένο νερό που έχουν σε απόθεμα και έχουν ενημερωθεί για 25 εγκεκριμένες εναλλακτικές συσκευασίες.
Σύμφωνα με τον Γιάκελ, ο στόχος είναι να μεγαλώσει η αγορά της βιώσιμης συσκευασίας νερού και οι κατασκευαστές συσκευασιών για αναψυκτικά και χυμούς – που δεν περιλαμβάνονται στην απαγόρευση – να ξεκινήσουν τις καινοτομίες.