Κοινωνικά ζώα είναι οι φάλαινες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκωτία, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.
Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψε ότι οι φάλαινες μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται παρακολουθώντας συνομήλικα άτομα του είδους τους και μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις και τις τεχνικές τους στις επόμενες γενιές.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη τεχνική που χρησιμοποιούν τα θαλάσσια θηλαστικά για να τραφούν.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο που τους βοήθησε να διαπιστώσουν αν οι φάλαινες μαθαίνουν από μόνες τους αυτή την τεχνική ή αν η εφαρμογή της είναι αποτέλεσμα κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Το 1980 μια μεγάπτερη φάλαινα εθεάθη για πρώτη φορά στον Κόλπο του Μέιν, ανοιχτά των ακτών της Νέας Αγγλίας, να χτυπά την ουρά της στην επιφάνεια του νερού για να πιάσει τα θηράματά της, κοπάδια μικρών ψαριών.
Αυτή η συμπεριφορά σύντομα διαδόθηκε και πέρασε στις επόμενες γενιές, ενώ συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Οι φάλαινες χτυπούν τις γιγάντιες ουρές τους τέσσερις φορές στην επιφάνεια των υδάτων βομβαρδίζοντας τα θύματά τους με φυσαλίδες. Τα ψάρια αντιδρούν σχηματίζοντας κοπάδια, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τις φάλαινες να τραφούν.
Χρησιμοποιώντας το υπολογιστικό μοντέλο και στοιχεία από 27 χρόνια παρατηρήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φάλαινες είναι ένα εκατομμύριο φορές πιθανότερο να έμαθαν αυτή την τεχνική από συνομήλικα άτομα του είδους τους παρά από μόνες τους, γεγονός που τις καθιστά κοινωνικά ζώα.
Πηγή: econews.gr