Τεχνική βοήθεια για την αναμόρφωση του υποστηρικτικού μηχανισμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα παράσχουν στη χώρα μας το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force).
Αυτό προβλέπει η «Δήλωση Προθέσεως» που υπέγραψαν σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Γιούργκεν Μπέκερ και ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εκτιμάται στα 670 εκατ. ευρώ σωρευτικά στο τέλος του 2013 και σε 1,32 δισ. το 2014.
Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε σήμερα περιλαμβάνει τη μελέτη του τεχνολογικού κόστους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη δημιουργία συνεργασιών στο πλαίσιο της Οδηγίας της Ε.Ε. για τις ΑΠΕ και την εφαρμογή καλών πρακτικών στον υποστηρικτικό μηχανισμό των ΑΠΕ.
Στόχος της συνεργασίας, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, είναι να συμβάλει στην προετοιμασία ενός Οδικού Χάρτη, και την κατάρτιση της στρατηγικής για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, και παράλληλα η δημιουργία ενός υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας.
Στο πλαίσιο της υπογραφής, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι στόχος του ΥΠΕΚΑ παραμένει η προώθηση και στήριξη των ΑΠΕ, μέσα από ένα ρεαλιστικό, βιώσιμο και κυρίως υλοποιήσιμο πλαίσιο προώθησης, προσαρμοσμένο στη σημερινή οικονομική κατάσταση και πρόσθεσε:
«Η συμβουλευτική στήριξη και η παροχή τεχνογνωσίας που προτίθεται να παράσχει η Task Force και το γερμανικό υπουργείο ενισχύουν περαιτέρω τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας αποτελεί ισχυρό σύμμαχο για την επίτευξη των στόχων μας, δηλαδή τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος, την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και τη δημιουργία μίας υγιούς αγοράς προς όφελος του τελικού καταναλωτή».