Ένα «δαχτυλίδι» υψηλής ακτινοβολίας, άγνωστο μέχρι πρότινος για την επιστήμη, περικύκλωσε παροδικά πέρυσι την Γη πριν εξουδετερωθεί από ένα ισχυρό διαπλανητικό ωστικό κύμα.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε, τον Αύγουστο τα ερευνητικά σκάφη της NASA εντόπισαν ανάμεσα στις ζώνες ακτινοβολίας Βαν Αλεν μια τρίτη ζώνη φορτισμένων σωματιδίων.
Η νέα ζώνη περικύκλωσε τη Γη για τέσσερις εβδομάδες πριν εκραγεί από μια ηλιακή φλόγα. Οι ζώνες Βαν Αλεν εντοπίστηκαν το 1958 και αποτελούν τη σημαντικότερη ανακάλυψη από τότε που οι επιστήμονες ξεκίνησαν να εξερευνούν το διάστημα.
Πρόκειται για ζώνες ακτινοβολίας από φορτισμένα σωματίδια υψηλής ενέργειας.
Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι πίστευαν ότι αυτές οι ζώνες αποτελούνται από δυο δαχτυλίδια: μια εσωτερική ζώνη αποτελούμενη από φορτισμένα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας και θετικά φορτισμένα ιόντα, η οποία διατηρεί σταθερή την έντασή της για δεκαετίες, και μια εξωτερική ζώνη από φορτισμένα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, η οποία είναι εξαιρετικά ασταθής, καθώς τα ηλεκτρόνιά της, ανάλογα με τον ηλιακό άνεμο, μπορούν να αγγίξουν την ταχύτητα του φωτός ή να διογκωθούν.
Ακτινοβολία γύρω από τη Γη
Οι τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας που παράγουν οι ζώνες Βαν Αλεν μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στους δορυφόρους γύρω από τη Γη.
Για να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τα επίπεδα ακτινοβολίας, η NASA απέστειλε δυο ερευνητικά σκάφη στις ζώνες Βαν Αλεν το καλοκαίρι του 2012.
Οι δορυφόροι ήταν εξοπλισμένοι με αισθητήρες για να εξετάσουν εξονυχιστικά το πλάσμα, τα σωματίδια ενέργειας και τα μαγνητικά πεδία στις ζώνες.
Προς έκπληξη των αστρονόμων τα ερευνητικά σκάφη ανακάλυψαν ένα τρίτο δαχτυλίδι ακτινοβολίας γύρω από τη Γη, έξω από την εξωτερική ζώνη, να εκτείνεται σε υψόμετρο 19,100 ως 22,300 χιλιόμετρα.
Εκτιμάται ότι αυτό το σταθερό δαχτυλίδι διαστημικής ακτινοβολίας σχηματίστηκε στις δυο Σεπτεμβρίου και διήρκεσε περίπου τέσσερις εβδομάδες.
Η ανακάλυψη ανατρέπει όσα πιστεύαμε για τις ζώνες Βαν Αλεν και καταδεικνύει πως ακόμα και σήμερα το διάστημα παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του άγνωστο.
Πηγή: econews.gr