Την ώρα που την πλαστική σακούλα την πληρώνουμε πλέον για το κακό που ομολογουμένως κάνει στο περιβάλλον, η επιλογή της χαρτοσακούλας μοιάζει πιο «πράσινη». Είναι όμως;
Στις ΗΠΑ, η ένωση Coalition to Support Plastic Bag Recucling διατείνεται εδώ και χρόνια πως το χαρτί είναι εξίσου επιζήμιο για το περιβάλλον με το πλαστικό. Και λέει μάλιστα πως η αντικατάσταση του πλαστικού από το χαρτί θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στον ταλαιπωρημένο μας πλανήτη.
Τι είναι όμως καλύτερο; Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σημειωθεί πως και οι δύο εναλλακτικές είναι επιβλαβείς, οικολογικά μιλώντας. Η παραγωγή του χαρτιού μολύνει κατά πολύ το περιβάλλον, κάπου 70% περισσότερο από την παραγωγή πλαστικής σακούλας, όπως βρήκε η Thompson στη μελέτη της.
Άλλες πάλι έρευνες (όπως η μελέτη της Lilienfield), που παραθέτει η ιστοσελίδα How Stuffs Works, κατέληξαν πως η παραγωγή χαρτιού απελευθερώνει κατά 80% περισσότερα αέρια θερμοκηπίου, έναν από τους βασικούς παράγοντες της κλιματικής αλλαγής. Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μας λέει εδώ πως το χαρτί χρειάζεται επιπλέον δέντρα για να φτιαχτεί, που θα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους δηλαδή και να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.
Η παραγωγή χαρτιού είναι επίσης κατά 4 φορές πιο ενεργοβόρα από την παραγωγή πλαστικού από πετρέλαιο, την ίδια ώρα που απαιτεί και 3 φορές περισσότερο νερό (πηγή Lilienfield). Η Milstein βρήκε επίσης πως χρειάζεται κατά 91% περισσότερη ενέργεια για να ανακυκλώσεις μία λίβρα (450 γραμμάρια) χαρτιού από μία λίβρα πλαστικού.
Και σαν να μη φτάνουν αυτά, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) των ΗΠΑ κατέληξε στη δική της μελέτη πως στις χωματερές το χαρτί δεν διασπάται καθόλου γρηγορότερα από το πλαστικό.
Η πλαστική σακούλα, από την άλλη, δεν έχει φυσικά όλη αυτή την κακή φήμη αδίκως. Έχει μολύνει πρακτικά τα πάντα που μπορούσαν να μολυνθούν και απειλεί ευθέως τα είδη άγριας ζωής. Γι’ αυτό και η χαρτοσακούλα είναι εδώ προτιμότερη, καθώς το πλαστικό έχει επιφέρει τρομακτικές επιπτώσεις στη θαλάσσια και στεριανή ζωή.
Προβλήματα υπάρχουν όμως και στην ανακύκλωση της πλαστικής σακούλας, που μπορεί να είναι λιγότερο ενεργοβόρα, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι ανακυκλώνεται εύκολα. Η Milstein βρήκε στη μελέτη της πως πολλές μονάδες δεν την ανακυκλώνουν γιατί προκαλεί βλάβες στα μηχανήματα.
Ποια είναι τελικά καλύτερη; Μιλώντας στη βάση ενδείξεων και -σχετικών- αποδείξεων, πρόκειται για ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί αποφασιστικά για την ώρα. Το παραδέχεται και η EPA του αμερικανικού Δημοσίου, λέγοντας πως το πρόβλημα είναι δισεπίλυτο.
Ίσως καλύτερη είναι για την ώρα η λύση που προκρίνουν οι περισσότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις, αυτή της επαναχρησιμοποιήσιμης σακούλας (τσάντας μεταφοράς)…