Τα γραφεία του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον στη Νέα Υόρκη επισκέφτηκαν εννιά επιζώντες από επίθεση καρχαρία, προκειμένου να  παρακολουθήσουν ένα συνέδριο αφιερωμένο στους καρχαρίες.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Pew Environment Group η οποία, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει δράσεις για τη διατήρηση του πληθυσμού των καρχαριών.

«Είμαι ευγνώμων που είμαι ζωντανή» δήλωσε η Κρίσνα Τόμσον, που ακρωτηριάστηκε από επίθεση καρχαρία ενώ έκανε διακοπές στις Μπαχάμες.

«Έμαθα να εκτιμώ όλα τα ζώα που δημιούργησε ο Θεός. Η διατήρηση του πληθυσμού των καρχαριών επηρεάζει και τη ζωή των ανθρώπων. Νομίζω ότι ένας από τους λόγους που είμαι ζωντανή είναι να βοηθήσω για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση των καρχαριών», προσέθεσε.

Ένας άλλος επιζώντας, ο Γιαν Περάς από τη Γαλλία, έχασε το πόδι του από επίθεση καρχαρία το 2003, ενώ έκανε σερφ στις ακτές της Βενεζουέλας.

«Ακόμα και αν η ταινία ‘’τα σαγόνια του καρχαρία’’ τρόμαξε γενιές και γενιές, εμείς πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας», δήλωσε.

Περίπου 73 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο λόγω της αυξημένης ζήτησης για καρχαριόσουπα. Τουλάχιστον το 30% των ειδών καρχαρία απειλείται με εξαφάνιση, ενώ δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ποσοστό που αγγίζει το 47%.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα διεξάγεται η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη αλιεία και τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Στο πλαίσιο της συνόδου θα συζητηθεί το πρόβλημα της απώλειας της βιοποικιλότητας και της μείωσης του πληθυσμού του καρχαριών.

Πηγή: econews.gr