Είναι κομματάκι περίεργο αν το σκεφτείς καλά να είναι το χιόνι άσπρο, ενώ αποτελείται από διαφανείς κρυστάλλους πάγου.
Τι του δίνει τότε το χαρακτηριστικό λευκό του χρώμα;
Για να κατανοήσει κανείς από πού πηγάζει η λευκότητα του χιονιού, πρέπει να ξέρει πώς δημιουργείται το χρώμα και γιατί διαφορετικά πράγματα έχουν διαφορετικά χρώματα. Ξέρουμε πως τα αντικείμενα απορροφούν το ηλιακό φως και αντανακλούν κάποιες συχνότητες (μήκη κύματος) του ορατού φάσματος, αποκτώντας στα μάτια μας το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Το κόκκινο πουλόβερ, για παράδειγμα, δεν απορροφά εξίσου το μήκος κύματος που αντιπροσωπεύει το κόκκινο χρώμα, κι έτσι το αντανακλά πίσω.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους κρυστάλλους του πάγου που αποκαλούμε νιφάδες χιονιού. Οι κρύσταλλοι είναι διαφανείς, κι έτσι αντανακλούν όλο το ορατό φάσμα, το οποίο προσλαμβάνεται από τους οφθαλμούς μας ως λευκό χιόνι. Η αντανακλώμενη ακτινοβολία περιλαμβάνει όλα τα χρώματα, τα οποία από κοινού σχηματίζουν το λευκό φως και χρώμα αντίστοιχα. Το χιόνι εμφανίζεται τελικά λευκό, ενώ αποτελείται από συστατικά (κρυστάλλους πάγου) που μεμονωμένα δεν είναι καθόλου λευκά, κάθε άλλο!
Σε περιοχές μάλιστα που έχουν παράδοση στο χιόνι, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο το χιόνι να αποκτά μπλε, μοβ ή ακόμα και ροζ απόχρωση, ανάλογα με τη γωνία με την οποία το χτυπά το ηλιακό φως…