Το «finning», το κυνήγι καρχαριών για το πτερύγιό τους το οποίο ακρωτηριάζεται πολλές φορές ενώ είναι ακόμα ζωντανοί, απαγορεύτηκε στην Κόστα Ρίκα. Στη βάρβαρη αυτή πρακτική, οι καρχαρίες πετιούνται και πάλι στο νερό για να πεθάνουν.

Η πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Laura Chinchilla υπέγραψε το διάταγμα για την απαγόρευση του «finning», σφραγίζοντας έτσι τα κενά που υπήρχαν σε προϋπάρχοντα νόμο του 2001.

«Η Κόστα Ρίκα μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τον κόσμο σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική προστασία αλλά πρέπει να σημειώσουμε πως είχαμε σημαντικές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την προστασία των ωκεανών», είπε η Chinchilla στους δημοσιογράφους σε ειδική τελετή στο Manuel Antonio National Park.

Το νέο διάταγμα τροποποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία που απαγόρευε μεν το « finning » αλλά επέτρεπε τη μεταφορά και εισαγωγή πτερυγίων από άλλες χώρες.

Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα και ανάκληση αδειών αλιείας. Ωστόσο το κυνήγι καρχαριών για τροφή, με σκοπό την επιβίωση, εξακολουθεί να επιτρέπεται.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης επένδυση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος ραντάρ που θα επιτρέπει στις αρχές να εντοπίζουν τα σκάφη που σπάνε την απαγόρευση.

Οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος ζητούν την απαγόρευση του «finning» εδώ και χρόνια, αναφέροντας πως είναι σκληρό και απειλεί τη θαλάσσια ζωή και την προστασία των ωκεανών.

Τα πτερύγια των καρχαριών έχουν μεγάλη ζήτηση σε χώρες της Ασίας, μεταξύ αυτών την Κίνα και την Ιαπωνία, όπου η σούπα με πτερύγια καρχαρία θεωρείται λαχταριστό έδεσμα.

Δείτε το βίντεο- προσοχή σκληρές εικόνες