Με σύννεφα από σκόνη αστεροειδούς θέλουν να καταπολεμήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση Σκωτσέζοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Strathclyde.
Αν και η λύση που προκρίνεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μερίδα επιστημόνων προτείνει τη διαμόρφωση συγκεκριμένων κλιματικών συνθηκών με μεγάλα projects γεωμηχανικής.
Πολλά από τα σχεδιαζόμενα projects προβλέπουν «εξωγήινες» παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη με την εγκατάσταση γιγάντιων κατόπτρων στο διάστημα, τα οποία θα λειτουργούν ως σκίαστρα. Το πρόβλημα είναι ότι το κόστος εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι τεράστιο.
Άλλη μια πιθανή λύση είναι η δημιουργία στρωμάτων σκόνης στο διάστημα, όμως οι επιστήμονες φοβούνται ότι με το πέρασμα του χρόνου η σκόνη θα διαλυθεί λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και της βαρυτικής έλξης.
Τη λύση θα μπορούσε να δώσει, όπως υποστηρίζουν, ένας αστεροειδής, ο οποίος θα έλκει, χάρη στη βαρύτητα, ένα σύννεφο σκόνης στο διάστημα, εμποδίζοντας τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στη Γη.
Σύμφωνα με το σενάριο που έχουν αναπτύξει οι Σκωτσέζοι επιστήμονες, ο αστεροειδής θα πρέπει να τοποθετηθεί στο σημείο Lagrange L1, όπου η βαρυτική έλξη του ήλιου και της γης ακυρώνεται.
Το σημείο αυτό έχει τετραπλάσια απόσταση από την απόσταση μεταξύ φεγγαριού και Γης. Οι επιστήμονες μάλιστα προτείνουν τον εξοπλισμό ενός αστεροειδούς που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Γη με έναν «οδηγό μάζας», δηλαδή μια συσκευή αποτελούμενη από ηλεκτρομαγνήτες οι οποίοι μπορούν να εκσφενδονίσουν ποσότητα σωματιδιακής ύλης του αστεροειδούς μακριά από τον τεράστιο βράχο.
Ο οδηγός μάζας θα επιτελεί διπλή λειτουργία κατευθύνοντας τον αστεροειδή στο σημείο L1 και λειτουργώντας ως μηχανή για τη διάχυση της σκόνης του αστεροειδούς η οποία θα μπλοκάρει την ηλιακή ακτινοβολία.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο μεγαλύτερος αστεροειδής κοντά στη Γη, εν ονόματι «1036 Ganymed», θα μπορούσε να διατηρήσει ένα σύννεφο σκόνης αρκετά μεγάλο ώστε να μπλοκάρει το 6,58% της ηλιακής ακτινοβολίας που θα έφτανε στον πλανήτη μας σε κανονικές συνθήκες.
Το ποσοστό θεωρείται ότι είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής με τους ρυθμούς που εξελίσσεται σήμερα.
Πηγή: econews.gr