Μια από τις βασικές εργασίες των καλοκαιρινών προγραμμάτων του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, είναι και το μαρκάρισμα των θαλάσσιων χελωνών, όταν αυτές βγαίνουν στην στεριά για να αφήσουν τα αυγά τους. Αφού γίνει η ωοτοκία οι ερευνητές πλησιάζουν προσεκτικά τη χελώνα και τοποθετούν ένα ειδικό σήμα σε ένα από τα πτερύγια της χελώνας.
Τα σήματα, μεταλλικά και πλαστικά, έχουν έναν κωδικό και στο πίσω μέρος το όνομα και τη διεύθυνση του Συλλόγου. Αν η χελώνα είναι ήδη μαρκαρισμένη οι ερευνητές καταγράφουν τον κωδικό του σήματος. Τον Ιούνιο 2010 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν μια μαρκαρισμένη χελώνα με έναν κωδικό (ΙΤ 3052) που, όπως αποδείχτηκε μετά από έρευνα της βάσης δεδομένων του Συλλόγου, δεν ανήκε στο Σύλλογο. Έτσι η χελώνα αυτή είχε μαρκαριστεί από άλλο φορέα. Πού όμως; Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές κατά τη διάρκεια του μαρκαρίσματος δεν έχουν χρόνο να εξετάζουν και τη διεύθυνση των σημάτων που καταγράφουν, καθόσον το πιθανότερο είναι ότι όλα τα σήματα στις περιοχές ωοτοκίας να είναι του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Αυτό όμως δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το μυστήριο λύθηκε όταν ανατρέξαμε στο παγκόσμιο αρχείο σημάτων για θαλάσσιες χελώνες, με έδρα τη Φλόριντα, όπου κατατίθενται οι κωδικοί όλων των σημάτων και οι κάτοχοί τους. Πράγματι, ο συγκεκριμένος κωδικός ανήκε στην περιβαλλοντική οργάνωση A.R.C.H.E. που δραστηριοποιείται στην Ιταλία. Μετά από σχετική επικοινωνία επιβεβαιώθηκε ότι ερευνητές αυτής της οργάνωσης είχαν μαρκάρει μια μεγάλη χελώνα Καρέττα στη βόρεια Αδριατική μετά από σύλληψη της σε μηχανότρατα τον Οκτώβριο του 2006.
Ως γνωστόν οι χελώνες που ωοτοκούν στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο έχουν κύριες περιοχές διατροφής τη βόρεια Αδριατική και τον Κόλπο του Γκαμπές στην Τυνησία. Αυτό έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα από αναφορές χελωνών που έχουν μαρκαριστεί στην Ελλάδα και στη συνέχεια πιάνονται τυχαία από ψαράδες σε αυτές της περιοχές. Το αντίστροφο όμως ταξίδι δεν είχε μέχρι σήμερα καταγραφεί, πράγμα που έγινε με την ταυτοποίηση του «άγνωστου» σήματος στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.