Τα προβλήματα διατροφικής ασφάλειας που προκαλούνται από την οξίνιση των ωκεανών και την κλιματική αλλαγή θα πλήξουν περισσότερο τα νησιωτικά και τα παράκτια κράτη, σύμφωνα με έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Oceana.
Την πρώτη θέση στην έκθεση της Oceana με τις χώρες που είναι περισσότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις των υψηλών εκπομπών άνθρακα και της οξίνισης των ωκεανών καταλαμβάνουν οι νήσοι Κομόρες στον Ινδικό Ωκεανό.
Τα κράτη που εξαρτώνται σημαντικά από τα θαλασσινά, ως πηγή πρωτεΐνης, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας, με τα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, τα μύδια και οι αχιβάδες, να κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.
Σε αυτή την κατηγορία τα κράτη που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις είναι το Τόγκο, τα νησιά Κουκ, το Κιριμπάτι και η Ερυθραία.
Επίσης, στις δέκα χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και την οξίνιση των ωκεανών συγκαταλέγεται το Ιράν, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι αλλαγές στη χημεία των ωκεανών, εξαιτίας της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν οι ωκεανοί, έχουν διαταράξει την ισορροπία της θαλάσσιας ζωής.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στην Καραϊβική βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, ενώ τα οστρακοειδή αδυνατούν να δημιουργήσουν το προστατευτικό τους κέλυφος. Στο μεταξύ, η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων οδηγεί τα ψάρια των τροπικών περιοχών σε ψυχρότερα νερά.
«Τα περισσότερα από τα κράτη που θα πληγούν έχουν συμβάλλει ελάχιστα στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Matthew Huelsenbeck, προσθέτοντας ότι η αλιεία των κρατών αυτών δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να ψαρέψουν σε ψυχρότερα και βαθύτερα νερά απομακρυσμένων περιοχών.
Η εκπόνηση της μελέτης συνέπεσε με το «Τρίτο συμπόσιο για τους ωκεανούς σε έναν κόσμο με υψηλές εκπομπές άνθρακα», που διεξήχθη στο Μοντερέι, παράκτια πόλη της Καλιφόρνια.
Πηγή: econews.gr