Ανάμεσα στα χιλιάδες ελαιόδεντρα που καλύπτουν μικρούς λοφίσκους της κοινότητας Άραμπα, κοντά στην πόλη Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη, εκατοντάδες δέντρα jojoba ξεχωρίζουν λόγω των ελαφρώς πιο φωτεινών φύλλων τους.
Τα δέντρα jojoba, τα οποία θεωρούνται αθάνατα και έχουν αμέτρητα οφέλη, ήρθαν για πρώτη φορά στην Παλαιστίνη στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από την Αριζόνα των ΗΠΑ χάρη στον 80χρονο σήμερα καθηγητή βιοχημείας Σαΐντ Ασάφ. Η ομοιότητα μεταξύ των ελαιόδεντρων και των δέντρων jojoba τα κάνει να μοιάζουν με δίδυμα δέντρα, λέει ο Ασάφ και εξηγεί τη διαδικασία φύτευσης του jojoba με την προσαρμογή των αρχαίων μεθόδων φύτευσης ελαιόδεντρων.
«Αισθάνομαι ότι έβαλα ένα αθάνατο δέντρο για να βοηθήσει και όχι να ανταγωνισθεί τις ελιές. Παράγει φαρμακευτικό λάδι που οι άνθρωποι αν θέλουν μπορούν να φάνε ή να το χρησιμοποιήσουν ως φάρμακο», υποστηρίζει ο Ασάφ, όπως μεταδίδει το Xinhua και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το δέντρο αντέχει στην ξηρασία και την έλλειψη βροχής κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους και μπορεί να φυτευτεί δίπλα σε ελιές. Όπως οι ελιές, τα δέντρα jojoba αρχίζουν να παράγουν καρπό σχεδόν μια δεκαετία μετά τη φύτευσή τους, ενώ υπάρχει μία τοπική παροιμία που λέει ότι το ξεχωριστό αυτό δέντρο φυτεύεται όχι για να φάει ο ίδιος ο αγρότης, αλλά τα παιδιά του και οι επερχόμενες γενιές.
Σε αντίθεση με οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, ο Ασάφ ξεκίνησε να φυτεύει jojoba ως δέντρο αντί για θάμνο με πολλές ρίζες. Αγάπησε, όπως είπε, αυτό το δέντρο αφού επέστρεψε στην Παλαιστίνη με αποστολή να χρηματοδοτήσει εξειδικευμένα ακαδημαϊκά προγράμματα βιοχημείας στα πανεπιστήμια της Παλαιστίνης. Φύτεψε σπόρους στο μικρό φυτώριό του στην περιοχή της Τζενίν και το 1981 κατάφερε να δει το πρώτο δέντρο σε δική του γη κοντά στη γενέτειρά του, την Αραμπα.
Ο Ασάφ πιστεύει ότι το jojoba αποτελεί ένα ιδανικό δέντρο για την περιοχή, υπό τις σημερινές γεωγραφικές και πολιτικές συνθήκες καθώς, όπως λέει, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στα κατεχόμενα με τους περιορισμένους υδάτινους πόρους.
Ο καρπός του δέντρου μοιάζει με καρύδι και πάνω από το 48% του βάρους του είναι λάδι, πολύ πλούσιο και με πολλές χρήσεις για καλλυντικούς και ιατρικούς σκοπούς. Εκτός όμως από τα οφέλη του καρπού, το δέντρο jojoba έχει την ικανότητα να προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση και την «καταπάτηση της γης από τους εποίκους», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ασάφ. Το έλαιο jojoba που παράγει το ζευγάρι Ασάφ έχει διεθνώς αναγνωρισμένη υψηλή ποιότητα. Ωστόσο, παραμένει μη δημοφιλές και η κύρια πρόκληση είναι η εμπορία του για καλλυντικούς και ιατρικούς σκοπούς.