Όλο και πιο επικίνδυνα γίνονται τα παράσιτα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου «Oakland», στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα παράσιτα, οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που προκαλούν ελονοσία και μύκητες, προσαρμόζονται πολύ γρηγορότερα στις κλιματικές αλλαγές, σε σύγκριση με τα ζώα στα οποία ζουν.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό συμβαίνει γιατί είναι μικρότερα και μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες τοποθέτησαν 80 δενδροβατράχους από την Κούβα σε ειδικούς θαλάμους με κυμαινόμενες θερμοκρασίες.
Όλοι οι βάτραχοι εκτέθηκαν στον μύκητα Batrachochytrium dendrobatidis, που συχνά οδηγεί τα αμφίβια στον θάνατο.
Σε ένα από τα πειράματα αποδείχτηκε ότι οι βάτραχοι που κρατούνταν σε θερμοκρασία 25 βαθμών Κελσίου για τέσσερις εβδομάδες άρχισαν να υποφέρουν από πολύ περισσότερες μολύνσεις όταν η θερμοκρασία του θαλάμου τους μειώθηκε στους 15 βαθμούς Κελσίου.
Αντίθετα, οι βάτραχοι που ζούσαν ήδη σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου ήταν σε καλύτερη κατάσταση.
Σε ένα άλλο πείραμα, οι βάτραχοι που καθημερινά εκτίθονταν σε θερμοκρασίες από 15 ως 25 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες που τυπικά λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της εναλλαγής από την ημέρα στη νύχτα, αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ πιο ανθεκτικοί απέναντι στον μύκητα.
«Η αύξηση των κλιματικών αλλαγών ενδέχεται να διευκολύνει τα παράσιτα να μολύνουν τους ξενιστές τους», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Thomas Raffel, που συμμετείχε στην έρευνα.
«Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να εντείνει τις επιπτώσεις ορισμένων ασθενειών», προσέθεσε ο ερευνητής. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Climate Change».
Πηγή: econews.gr