«Μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις» λέμε, κι αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως στις φωτογραφίες που ακολουθούν από κολύμπι φαλαινοκαρχαριών στο Μεξικό.
Ο φωτογράφος Shawn Heinrich τις έβγαλε στα ανοιχτά του Κανκούν με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το θέμα της διάσωσης των καρχαριών, ειδικά την περίοδο αυτή που το «finning», το ψάρεμα καρχαριών μόνο για το πτερύγιό τους, καταστρέφει τον πλούτο των θαλασσών και προκαλεί τον απίστευτα βάρβαρο θάνατο των καρχαριών.
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους σε ό,τι αφορά τα μεγέθη: το μεγαλείο του θαλάσσιου «τέρατος» των δεκαπέντε μέτρων αναδεικνύεται αν το δει κανείς δίπλα στο πολυτελές γιοτ, πόσο μάλλον δίπλα στον άνθρωπο…
Σε κάποιες φωτογραφίες απεικονίζονται λάτρες της θαλάσσιας ζωής της εταιρείας του δισεκατομμυριούχου Richard Branson με εκπροσώπους της οργάνωσης WildAid. Τον περασμένο μήνα ο Branson συμμετείχε σε δράση της WildAid που περιλάμβανε κολύμπι με τριακόσιους φαλαινοκαρχαρίες με σκοπό να δείξει πως τα οικονομικά οφέλη από των τουρισμό με επίκεντρο τον καρχαρία μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι τα κέρδη από τον βασανιστικό φόνο των καρχαριών για τα πτερύγιά του που σε κάποιες χώρες θεωρούνται… λιχουδιά.
Σύμφωνα με την WildAid, η «αξία» ενός φαλαινοκαρχαρία σε όλη τη διάρκεια της ζωής του μπορεί να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια δολάρια έναντι μόλις μερικών εκατοντάδων δολαρίων που είναι το κέρδος από την εξολόθρευσή του.
Εκτιμάται πως ο τουρισμός με επίκεντρο τους φαλαινοκαρχαρίες έχει αξία που ξεπερνά τα 47 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
«Οι καρχαρίες διαδραματίζουν έναν ζωτικό ρόλο στις ζωές μας τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από οικονομικής άποψης», δήλωσε ο Branson. «Βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και ισορροπούν την εύθραυστη ισορροπία του οικοσυστήματος του ωκεανού. Οι αριθμοί από τον τουρισμό που αφορά την προστασίας τους δείχνουν πως είναι πιο χρήσιμοι στις παράκτιες κοινότητες ζωντανοί παρά νεκροί», πρόσθεσε.
Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί: τουλάχιστον 73 εκατομμύρια καρχαρίες εξολοθρεύονται κάθε χρόνο για τα πτερύγια τους που χρησιμοποιούνται σε σούπα αλλά και άλλα πιάτα.
Συχνά οι αλιείς που πιάνουν καρχαρίες για τα πτερύγιά τους τα ακρωτηριάζουν την ώρα που είναι ζωντανοί. Κι επειδή το κρέας του καρχαρία δεν έχει εξίσου μεγάλη αξία με τα πτερύγια, συχνά τους πετούν ζωντανούς πίσω στον ωκεανό όπου πνίγονται (αφού δεν έχουν πτερύγια για να κολυμπήσουν) ή αιμορραγούν μέχρι θανάτου.
Οι φαλαινοκαρχαρίες είναι τα μεγαλύτερα ψάρια του πλανήτη σύμφωνα με το National Geographic. Προτιμούν τα θερμά νερά και ζουν σε όλες τις τροπικές θάλασσες. Κάθε άνοιξη μεταναστεύουν στη δυτική ακτή της Αυστραλίας
Μπορεί το μέγεθός τους να προκαλεί τρόμο αλλά είναι ήμερα ψάρια και υπάρχουν περιπτώσεις που επέτρεψαν σε ανθρώπους να… ανέβουν πάνω τους!
Δείτε τις φωτογραφίες